Debirocratizare în România. Instituţiile publice nu vor mai putea solicita copii după acte

Deputatul PNL George Tuţă a depus pe 18 mai 2021 un proiect de Lege care vizează interdicţia adresată instituţiilor publice de a solicita cetăţenilor acte sau copii după acte emise de autorităţi publice.

18 mai 2021, 21:02
Debirocratizare în România. Instituţiile publice nu vor mai putea solicita copii după acte

Debirocratizare fără precedent în România. Va fi introdusă prin lege reglementarea ca instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale sau locale să nu aibă dreptul să solicite persoanelor fizice sau juridice, în vederea soluţionării unui serviciu public, copii după avize sau alte documente care au fost emise de instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

Sorin Grindeanu: „Vom depune un proiect de lege pentru a proteja drepturile angajaților români plătiți cu salariul minim”

”Vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari care au semnat acest proiect de lege, prin care facem un pas necesar şi aşteptat, totodată, de cetăţeni, dar şi de cei din administraţia publică: debirocratizare. Sunt un susţinător al simplificării proceselor prin care putem îmbunătăţi relaţia dintre cetăţean şi stat. Am încredere că acest proiect de lege va fi adoptat în cel mai scurt timp şi va deveni un exemplu de bună practică pentru fiecare instituţie din ţara noastră”, a declarat deputatul George Tuţă.Va fi introdusă reglementarea ca instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale sau locale să nu aibă dreptul să solicite persoanelor fizice sau juridice, în vederea soluţionării unui serviciu public, copii după avize sau alte documente care au fost emise de instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

Proiectul de act normativ va crea premisele unui cadru mai eficient al procesului de acces la servicii publice, prin obligarea instituţiilor publice să îşi dezvolte baze de date interconectate şi proceduri simplificate de interogare a acestora. Practic, documentele solicitate în original sau copie de administraţia publică se regăsesc în baze de date existente la nivelul altor autorităţi publice, nefiind necesar decât un transfer electronic de cunoaştere în interiorul statului. Demersul legislativ vine în sprijinul cetăţenilor şi, totodată, este un nou impuls pentru o reformă profundă şi consistentă a administraţiei publice, parte a unui plan pe termen lung de eficientizare a serviciilor publice pentru români”, anunţă deputatul PNL George Tuţă într-un comunicat.

Demersul legislativ vine în sprijinul cetăţenilor şi, totodată, este un nou impuls pentru o reformă profundă şi consistentă a administraţiei publice, parte a unui plan pe termen lung de eficientizare a serviciilor publice pentru români.

Ludovic Orban, despre decizia PSD de a condiţiona dezbaterea PNRR de ratificarea EUROATOM. „Nu pot să-și bată joc de toți cetățenii din UE”