Debitele râurilor se vor situa între 30% şi 80% din media multianuală, pe perioada iernii. Debitul Dunării va fi în creştere

Debitele râurilor din țară se vor situa, în lunile decembrie, ianuarie și februarie, la valori cuprinse între 50% și 80% din valorile multianuale lunare, în timp ce debitul Dunării va fi între 3.000 și 6.000 metri cubi/secundă (mc/s), conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru următoarele trei luni, informează Agerpres.

01 dec. 2017, 10:15
Debitele râurilor se vor situa între 30% şi 80% din media multianuală, pe perioada iernii. Debitul Dunării va fi în creştere

În luna decembrie 2017, regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe râurile Vișeu, Iza și Tur și sub normalele lunare pe celelalte râuri, cu valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Someș, Ialomița, Buzău, Trotuș, Bistrița și pe râurile din Dobrogea și mai mici (30-50%) pe afluenții Oltului inferior, pe râurile din bazinele Vedei și Bârladului și pe afluenții Prutului.

„Începând din a doua decadă a lunii decembrie este posibilă apariția formațiunilor incipiente de gheață (gheață la maluri, ace de gheață, curgeri de năboi-zăpadă înghețată în albie) pe unele râuri din zona de munte din nordul și centrul țării, care se vor extinde și intensifica treptat și în alte bazine hidrografice”, arată prognoza INHGA.

În luna ianuarie 2018, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur și Ialomița, și mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice Caraș, Nera, Cerna, Motru, Olt inferior, Vedea, Bârlad și pe afluenții Prutului.

De asemenea, în ultima lună de iarnă, debitele râurilor din țară se vor situa sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 50-80% și mai mici (sub 50% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna, Motru, Olt inferior, Vedea, Bârlad și pe afluenții Prutului.

„În lunile ianuarie și februarie 2017 formațiunile de gheață (gheață la maluri, pod de gheață, curgeri de năboi și sloiuri, blocaje de ghețuri) vor avea extinderi și intensități variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul și centrul țării, fiind frecvent podul de gheață pe râurile mici. În funcție de evoluția temperaturilor și a precipitațiilor, formațiunile de gheață vor putea produce prin evoluția lor blocaje de ghețuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variații semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistrița, Olt, Mureș, Vișeu, Iza și Someș”, avertizează hidrologii.

În ceea ce privește fluviul Dunărea, prognoza debitelor medii și extreme lunare pe Dunăre la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) pentru luna decembrie un nivel situat între 4.000 și 6.800 metri cubi/secundă (mc/s), față de o medie multianuală de 5.200 mc/s, în ianuarie, între 3.000 — 5.500 mc/s, media multianuală a lunii fiind de 4.950 mc/s, iar în februarie, între 3.200 și 5.200 mc/s, deși media multianuală este mai mare, respectiv 5.300 mc/s.

Conform INHGA, prognozele de lungă durată se vor actualiza prin atenționări de scurtă durată care vor fi precedate, în situațiile în care se prognozează posibilitatea depășirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situației și a evoluției factorilor meteorologici din momentul respectiv.