Debitele râurilor se vor situa între 30% şi 80% din media multianuală, pe perioada iernii. Debitul Dunării va fi în creştere

Debitele râurilor din țară se vor situa, în lunile decembrie, ianuarie și februarie, la valori cuprinse între 50% și 80% din valorile multianuale lunare, în timp ce debitul Dunării va fi între 3.000 și 6.000 metri cubi/secundă (mc/s), conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru următoarele trei luni, informează Agerpres.
Iulian Tudor
01 dec. 2017, 10:15
Debitele râurilor se vor situa între 30% şi 80% din media multianuală, pe perioada iernii. Debitul Dunării va fi în creştere

În luna decembrie 2017, regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe râurile Vișeu, Iza și Tur și sub normalele lunare pe celelalte râuri, cu valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Someș, Ialomița, Buzău, Trotuș, Bistrița și pe râurile din Dobrogea și mai mici (30-50%) pe afluenții Oltului inferior, pe râurile din bazinele Vedei și Bârladului și pe afluenții Prutului.

„Începând din a doua decadă a lunii decembrie este posibilă apariția formațiunilor incipiente de gheață (gheață la maluri, ace de gheață, curgeri de năboi-zăpadă înghețată în albie) pe unele râuri din zona de munte din nordul și centrul țării, care se vor extinde și intensifica treptat și în alte bazine hidrografice”, arată prognoza INHGA.

În luna ianuarie 2018, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur și Ialomița, și mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice Caraș, Nera, Cerna, Motru, Olt inferior, Vedea, Bârlad și pe afluenții Prutului.

De asemenea, în ultima lună de iarnă, debitele râurilor din țară se vor situa sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 50-80% și mai mici (sub 50% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna, Motru, Olt inferior, Vedea, Bârlad și pe afluenții Prutului.

„În lunile ianuarie și februarie 2017 formațiunile de gheață (gheață la maluri, pod de gheață, curgeri de năboi și sloiuri, blocaje de ghețuri) vor avea extinderi și intensități variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul și centrul țării, fiind frecvent podul de gheață pe râurile mici. În funcție de evoluția temperaturilor și a precipitațiilor, formațiunile de gheață vor putea produce prin evoluția lor blocaje de ghețuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variații semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistrița, Olt, Mureș, Vișeu, Iza și Someș”, avertizează hidrologii.

În ceea ce privește fluviul Dunărea, prognoza debitelor medii și extreme lunare pe Dunăre la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) pentru luna decembrie un nivel situat între 4.000 și 6.800 metri cubi/secundă (mc/s), față de o medie multianuală de 5.200 mc/s, în ianuarie, între 3.000 — 5.500 mc/s, media multianuală a lunii fiind de 4.950 mc/s, iar în februarie, între 3.200 și 5.200 mc/s, deși media multianuală este mai mare, respectiv 5.300 mc/s.

Conform INHGA, prognozele de lungă durată se vor actualiza prin atenționări de scurtă durată care vor fi precedate, în situațiile în care se prognozează posibilitatea depășirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situației și a evoluției factorilor meteorologici din momentul respectiv.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu știe care sunt singurele două zodii care mint cel mai mult. Nu e bine să le ai în viața ta, evită-le
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Un iubit primar din Timiș a murit! Ce spun oamenii despre el: „Un om cu un suflet enorm”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
George Simion aruncă bomba: Am votat cu Călin Georgescu!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan