Debitul Dunării, cu 2.000 de metri cubi pe secundă mai mic decât ar fi normal

Din cauza precipitaţiilor prea puţine, în câteva comune şi în oraşul Abrud din judeţul Alba, fântânile au secat, iar oamenii primesc apă după orar. Şi nivelul Dunării a scăzut îngrijorător. Cotele tot mai mici fac aproape imposibilă navigaţia. În aval de Porţile de Fier II au apărut praguri de nisip, iar riscul ca navele să eşueze este tot mai mare.

RomaniaTV.net
23 aug. 2012, 06:27
Debitul Dunării, cu 2.000 de metri cubi pe secundă mai mic decât ar fi normal

Debitul Dunării este extrem de scăzut, cu 2.000 de metri cubi pe secundă mai mic decât ar fi normal în această perioadă. Ca să evite blocajele, navale nici nu mai pleacă din porturi. Vasele de croazieră nu au mai putut înainta şi au făcut cale-ntoarsă.

Situaţia se poate înrăutăţi, mai ales că nu a plouat de foarte mult timp.

„Debitele fiind în scădere, au început să apară praguri pe sectorul nostru. Avem 3 zone cu praguri. Navele se strecoară destul de greu, nici nu trafic nu există, e foarte scăzut ieri am avut un singur pasager şi câteva nave care au încărcat”, a spus Mihai Ghiba, director general Autoritatea Portuară Tr. Severin.

Cel putin încă o săptămână va fi la fel, spun specialiştii.

„Ne aşteptăm la o scădere uşoară a debitului fluviului Dunărea până pe 28 august, cât nu ploua în bazinul superior nu are cum să fie debite crescute”, a spus Magda Someşan, purtător de cuvânt Apele Române Mehedinţi.

În judeţul Alba, fântânile aproape au secat. Pentru a face economie, în mai multe sate şi în oraşul Abrud, oamenii primesc apă după un orar bine stabilit. Autoritatile spun că vor apela la pompieri, care să îi aprovizioneze pe oameni cu cisterne cu apă.