Dezastru în învățământul superior! Numărul profesorilor a scăzut dramatic, sub 26.000 pentru prima dată în ultimii zece ani

E dezastru în învățământul superior. Numărul total al angajaților, în anul universitar 2020-2021, a fost de 50.112 persoane, în ușoară scădere în comparație cu anul precedent.

04 oct. 2022, 08:37
Dezastru în învățământul superior! Numărul profesorilor a scăzut dramatic, sub 26.000 pentru prima dată în ultimii zece ani

Și în ceea ce-i privește pe profesori, situația e la fel de dramatică. Numărul lor a ajuns la 25.991 de persoane, fiind pentru prima dată în ultimii zece ani când scade sub pragul de 26.000, conform Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior.

Alexandru Rădulescu, coordonatorul Biroului de Presă USR, a explicat cum s-a ajuns în această situație și a precizat că numărul cadrelor didactice este în scădere.

„Atâta vreme cât nu ne vom concentra pe livrarea unui pachet educațional de calitate către beneficiarii primari ai învățământului superior, adică studenții, nu putem să avem așteptări. O problemă presantă o reprezintă acest număr în scădere de cadre didactice. Însă până nu ne înclinăm și către ei ca să aibă remunerații competitive la nivel de Uniunea Europeană, la fel, nu putem să avem așteptări”, a declarat Alexandru Rădulescu.

Rădulescu a mai spus că, din păcate, profesorii nu sunt respectați așa cum ar trebui.

„Noi nu le acordăm respectul cuvenit profesorilor și nici logistica de care au nevoie. Nu avem programe actualizate. Și voi explica un lucru. Sunt foarte mulți profesori care reprezintă un model de bună practică și studiază singuri acasă. Fac tot felul de cursuri. Acești profesori sunt la curent cu noutățile și nu mai sunt atrași să predea după programe învechite, care nu mai sunt actualizate pentru secolul în care trăim”, a punctat Alexandru Rădulescu.

„Informația circulă cu o viteză pe care aparent sistemul universitar românesc nu o poate menține și rămâne în continuare în urmă. Și numai asta ne dovedește de fiecare dată”, a concluzionat Alexandru Rădulescu.

Citește și Noua „șmecherie” prin care părinții își duc copiii la învățătoarea dorită. Cum fentează unii români legea

Citește și Măsuri disperate în şcoli de frica facturilor uriaşe. S-a trecut la scurtarea orelor elevilor