Decăderea Rusiei, prezisă de un reputat istoric american: „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

Istoricul şi politologul american Francis Fukuyama a postat pe reţelele sociale un mesaj sumar care lasă loc de multe interpretări, referitor la evoluţia Rusiei în contextul războiului declanşat în Ucraina.

05 oct. 2022, 19:38
Decăderea Rusiei, prezisă de un reputat istoric american: „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

„Un colaps mult mai mare al Rusiei va avea loc în zilele următoare”, a scris Fukuyama pe Twitter.

Într-un interviu acordat publicației Washington Post la jumătatea lunii septembrie, istoricul s-a arătat încrezător în victoria Ucrainei şi mai cu seamă în faptul că această victorie va aduce cu sine sfârșitul regimului de la Kremlin. Este pentru a doua oară când Fukuyama afirmă că Ucraina va ieşi învingătoare, prima predicţie fiind făcută la mijlocul lunii martie 2022.

Ucrainenii vor continua să-i pună pe fugă pe ruși. E greu de știut exact cât va dura. Dar cred că se va întâmpla mai degrabă mai curând decât mai târziu. E posibil acum să te gândești la eliberarea într-un final a Crimeei, dat fiind ritmul în care înaintează ucrainenii. Ceea ce creează pentru toată lumea o întreagă perspectivă geopolitică diferită. Dacă acest gen de succes va persista, e posibil să te gândești la sfârșitul războiului„, a spus Fukuyama în interviu.

Citeste si Rusia ameninţă cu o recucerire a teritoriilor pierdute în regiunile anexate în sudul şi estul Ucrainei. ”Aceste teritorii vor fi pentru totdeauna ale Rusiei”

Decăderea Rusiei, prezisă de mai mulţi istorici

Istoricul american nu este singurul care prezice că Rusia va colapsa după acest război. Analistul Mick Ryan, general australian specializat în strategii de război, îi împărtăşeşte opinia. Acesta din urmă vorbeşte despre „eşecuri tactice în cascadă” ale armatei ruse, care vor duce inevital la pierderea războiului.

Rezultatul presiunii fizice și psihologice a tuturor elementelor integrate ale designului campaniei ucrainene poate duce la eșecuri tactice (și potențial operaționale) în cascadă ale rușilor„, spune Ryan într-o analiză publicată pe 3 octombrie.

Citeste si Măsuri de criză drastice anunţate la Kiev. Salariul minim va fi eliminat, populaţia riscă să se adâncească şi mai mult în sărăcie