Decizia privind rămânerea în arest a lui Dumitru Buzatu, amânată pentru joi. Avocatul baronului de Vaslui: „Nu am văzut în ochii lui vreo dorinţă să fugă din ţară”

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi dezbat contestaţia depusă de Dumitru Buzatu la măsura arestului preventiv. Judecătorul desemnat iniţial s-a abţinut. Avocatul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui a cerut o amânare, întrucât nu a apucat să studieze dosarul.

27 sept. 2023, 12:58
Decizia privind rămânerea în arest a lui Dumitru Buzatu, amânată pentru joi. Avocatul baronului de Vaslui: „Nu am văzut în ochii lui vreo dorinţă să fugă din ţară”

În urma cererii avocatului lui Dumitru Buzatu, care a susţinut că nu a avut timp să studieze dosarul în detaliu, Curtea de Apel Iaşi a amânat decizia pentru joi, 28 septembrie.

„Instanţa se va pronunţa joi la prânz. Am cerut să am acces la dosar. Nu am avut timpul necesar să fac acest lucru”, a declarat avocatul Daniel Atasiei.

Dumitru Buzatu a fost adus, miercuri, cu o dubă a Poliţiei la sediul Curţii de Apel din Iaşi, unde urma să fie judecată contestaţia asupra deciziei de arestare preventivă pentru 30 de zile a acestuia.

În momentul în care Buzatu a fost coborât sub escortă din maşină pentru a fi dus în sala de judecată, o persoană aflată în zonă i-a strigat: „Escrocule, nu scapi de puşcărie!”

Măsura arestului a fost propusă de DNA şi admisă de Tribunalul Vaslui.

”Lăsarea în libertate a unor inculpaţi care săvârşesc astfel de fapte prezintă pericol public concret pentru ordinea publică, prin crearea unui sentiment de insecuritate şi neîncredere în justiţie, iar, pe de altă parte, ar crea făptuitorilor impresia că pot persista în sfidarea legii”, arăta Tribunalul Vaslui în motivarea deciziei de arestare preventivă a fostului şef al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu.

Citeşte şi: Ce se ascunde în spatele faptelor lui Dumitru Buzatu și cum afectează acest lucru încrederea electoratului. Motivare Cătălin Constantin Crăciu: „Judecătorul nu trebuie să fie insensibil sau indiferent la opinia publică”

În documentul obţinut de HotNews.ro este redată şi declaraţia unuia dintre avocaţi, care a susţinut în instanţă că, de fapt, banii erau un împrumut, că Buzatu îi ceruse omului de afaceri de zece ori mai puţini bani şi că DNA a pus în geantă restul de bani.

Aceasta, după ce Buzatu a susţinut că banii găsiţi de anchetatori erau din ”economiile sale”.

„Este un om politic, lider al PSD, care a fost prins în portbagaj cu bani puși la dispoziție de DNA, o sumă de 1.250.000 lei, fiind acuzat, cu participarea sau cu concursul unui om de afaceri, potent om de afaceri, din județul Vaslui, un rege al drumurilor din județul Vaslui, de pretinderea unor sume de bani pentru efectuarea unor atribuții ce ar cădea în sarcina domniei sale, de președinte al Consiliului Județean. Suma aceea care a fost găsită în borsetă, spune domnul Buzatu în declarația dată, e altceva decât domnia sa discutase cu domnul Savin; îl rugase să-i împrumute o sumă de 125.000 RON. Nu a luat acea borsetă în ideea că erau 1.200.000 lei, ci bănuia că e suma pe care o solicitase”, a invocat unul dintre cei trei avocați în fața instanței de fond, potrivit motivării hotărârii pronunțate sâmbătă de Tribunalul Vaslui, potrivit Libertatea.

În plus, avocații lui Dumitru  Buzatu susțin că măsura arestării preventive este una excesivă, pentru că nu reprezintă un pericol social, descriindu-l ca pe „un om care saluta și era salutat pe stradă”.

„Luarea măsurii arestului preventiv nu se justifică sub nicio formă. Mă aflu în această sală de la ora 18:00, m-am uitat în ochii domnului Dumitru Buzatu şi nu am văzut, din punctul meu de vedere – fac o mică paranteză, totuși, practic avocatura din anul 1998 – şi nu am văzut în ochii domnului Dumitru Buzatu, și ochi nu îl înşală, nici cea mai mică, să zicem, dorință de a părăsi județul, țara. N-am văzut! De la ora 18:00 și până la începerea şedinţei a stat de vorbă împreună cu onorații colegi. Am stat de vorbă cu domnul Dumitru Buzatu și nu am văzut vreo licărire să plece, să fugă. Are 68 de ani, unde să se mai ducă?”, a întrebat retoric avocatul lui Buzatu judecătorul de drepturi și libertăți a Tribunalului Vaslui.

Citeşte şi: „Justițiarul din Berceni” a fost condamnat pentru hărțuire sexuală. Decizia e definitivă