Parlamentarii și primarii NU vor avea salariile majorate. CCR a blocat proiectul de pe masa premierului Nicolae Ciucă

Majorările salariale din sistemul public sunt neconstituționale, a stabilit CCR, miercuri. 

21 sept. 2022, 14:10
Parlamentarii și primarii NU vor avea salariile majorate. CCR a blocat proiectul de pe masa premierului Nicolae Ciucă

Guvernul nu va putea majora salariile din sistemul public. Executivul trebuie să țină cont de decizia Curții Constituționale a României.

Partidul parlamentar USR a depus sesizarea la CCR.

Principalele argumente de neconstituţionalitate invocate sunt: lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

În proiectele de lege menţionate, iniţiatorii nu au precizat de unde vor fi luaţi banii, deci sursele de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare, au mai menționat useriștii.

 

De ce nu poate majora premierul Nicolae Ciucă salariile demnitarilor

 

Reprezentanţii formațiunii parlamentare susțin că încălcarea principiului bicameralismului a avut loc din cauză că parlamentarii de la putere au venit la Camera Deputaţilor cu amendamente care nu au existat în forma de la Senat şi care au deturnat total scopul actului normativ aprobat.

Astfel, Senatul nu s-a pronunţat pe aceste măsuri, iar rolul său a fost exclus din procesul de legiferare, au menționat cei de la USR, citați de Agerpres.

„Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, puterea a decis, sub pretextul existenţei unei aşa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepţii care prevede că se măresc şi indemnizaţiile tuturor demnitarilor.

Or, Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat aşa ceva”, a transmis USR.