Decizie de ultim moment pentru salvarea producătorilor de energie pe bază de cărbune din România. „Fără cărbune nu puteam vorbi de independenţă energetică”

Guvernul a modificat ordonanţa de urgenţă privind decarbonizarea în aşa fel încât să fie oprită eliminarea definitivă a producătorilor de energie pe bază de cărbune.

30 iun. 2022, 12:06
Decizie de ultim moment pentru salvarea producătorilor de energie pe bază de cărbune din România. „Fără cărbune nu puteam vorbi de independenţă energetică”

Ministrul Virgil Popescu a dat detalii despre modul în care a fost modificată ordonanţa de urgenţă privind decarbonarea, pentru salvarea producătorilor de energie pe bază de cărbune din România.

„OUG privind decarbonarea sistemului energetic este jalon al PNRR. Este o OUG care îşi propune să elimine etapizat cărbunele din mixul energetic până în anul 2032. Aş începe şi cu un preambul al celor două companii mari – Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia.

Complexul Energetic Hunedoara în ultimii 4-5 ani de zile a asigurat o cantitate foarte mică din sistemul naţional de producere a energiei electrice – circa 1%.

A fost înfiinţat în 2014, ştergându-se toate datoriile cu mai multe societăţi care au fuzionat şi în 2019 a intrat în faliment, în insolvenţă, cu datorii de peste 3 miliarde de euro. O intrare în insolvenţă datorată şi unul ajutor de stat care a trebuit să fie şi rambursat întrucât nu a fost acordat corect în anul 2015 de ministrul Finanţelor de acea vreme. Putem spune că este autorul acestei involvenţe a Complexul Energetic Hunedoara.

La Complexul Energetic Hunedoara, în 2017, Guvernul de la acea vreme a intrat într-un program de închidere mină – mina Lonea şi mina Lupeni. Mina Lonea trebuia finalizată închiderea la sfârşitul anului 2020, mina Lupeni la sfârşitul anului 2021.

Prin această OUG de decarbonare prelungim perioada de închidere şi punere în siguranţă. Vorbim de o punere în siguranţă a minelor de huilă. Acolo poate exista o autoaprinde oricând.

Prelungirea celor două mine până în 2026 şi închiderea şi punerea în siguranţă a minelor Livezeni şi Vulcan până în anul 2032, în paralel cu termocentrala de la Paroşeni care va neutraliza cărbunele pe care îl vom scoate, cărbune care va produce în continuare energie electrică

Propunerea este şi discutată la nivelul Comisiei Europene, urmând să solicităm şi un ajutor de stat pentru acest lucru. Am creat şi un cadru general prin OUG decarbonării”, a explicat Virgil Popescu.

Virgil Popescu, despre investiţiile de la CE Oltenia. „În această criză energetică nu se ştie când o să ai nevoie să poţi produce din nou energie electrică.uncţionează spre capacitate maximă de producere a energiei electrice”

„CE Oltenia, cel mai mare producător de cărbune din România, produce circa 18% din producţia de energie electrică a României. În anul 2020, a rămas definitiv o hotărâre a ICCJ prin care s-a stabilit de s-a stabilit din partea Corpului de Control al Ministerului Energiei 680 milioane de lei pagubă. A fost schimbată întreaga conducere. Imediat, la 1 ianuarie 2020, am acordat un ajutor de salvare pentru că exista un risc iminent să producă acelaşi lucru ca la Complexul Energetic Hunedoara.

A fost aplicat un ajutor de salvare de peste 240 de milioane de euro pentru achiziţia de certificate de emisii de CO2, ulterior transformat în ajutor de restructurare.

Odată cu aprobarea ajutorului de restruturare în ianuarie anul acesta, s-a acordat peste un miliard de euro de la bugetul de stat CE Oltenia pentru achiziţia de certificate de Co2 şi a o ţine în aşa fel încât să nu avem probleme cu siguranţa sistemului energetic naţional.

Anul acesta s-au acordat 540 de milioane de euro pentru plata certificatelor de emisii de Co2. Vorbim de foarte mulţi bani pe care Guvernele din 2020 încoace le-au pompat în CE Oltenia.

Planul de restructurare implică închiderea etapizată. În această OUG propunem închiderea şi conservarea unităţilor de producţie a energiei electrice pentru că observăm că în această criză energetică nu se ştie când o să ai nevoie să poţi produce din nou energie electrică.

De altfel, din februarie, premierul a anunţat creşterea producţiei pe bază de cărbune. S-au angajat peste 600 de oameni la CEO Oltenia.

CE Oltenia funcţionează spre capacitate maximă de producere a energiei electrice. Acolo, pe lângă conservarea unităţilor care se vor scoate etapizat din exploatare, se vor construi şi sunt aprobate deja la finanţare de 800 de milioane de euro pentru 1.300 de mw de producere a energiei electrice pe bază de gaz natural.

Vorbim de investiţii deja aprobate care trebuie să înceapă.

– 845 mw la Işalniţa, judeţul Dolj,
– 475 mw la Turceni, judeţul Gorj
– 725 mw producţie solară la CE Oltenia

Termocentrala de la Craiova va fi externalizată într-o companie fără datorii deţinută în continuare de Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea. Împreună cu Primăria Craiova, vrem să modernizăm termocentrala de la Craiova (Craiova 2)”, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

De asemenea, Mihai Weber, deputat PSD, a vorbit despre decizia Guvernului pentru salvarea producătorilor de energie pe bază de cărbune din România.

„Cărbunele ARE VIITOR, în România! VICTORIE!

Eforturile depuse, pentru a stopa eliminarea definitivă a producătorilor de energie pe bază de cărbune, AU AVUT SUCCES!

După multe întâlniri și îndelungi discuții cu reprezentanții Ministerului Energiei, Ordonanța privind decarbonizarea A FOST MODIFICATĂ în favoarea Complexului Oltenia Astăzi, Ordonanța va fi pe masa Guvernului pentru adoptare.

Așadar:

Scoaterea din sistem a capacităților pe bază de cărbune se va face doar după ce noile capacități vor livra energie

– Construim NOI CAPACITĂȚI, iar cele existente vor fi CONSERVATE

Am avut de partea mea un argument extrem de solid: la această oră, după doar câteva zile cu temperaturi ridicate, sistemul energetic are nevoie foarte mare de producătorul pe cărbune din Oltenia. Ce s-ar întâmpla dacă nu am avea această soluție?

A fost clar pentru toată lumea că fără cărbune nu puteam vorbi de INDEPENDENȚA ENERGETICĂ”, a scris Mihai Weber (foto), deputat PSD.

Citeşte şi: Modificările din Codul Fiscal, agreate în coaliţie: Acciza la ţigări creşte de la 1 august. Creşteri de TVA la restaurante, locuinţe şi băuturi cu zahăr

Proiectul de ordonanţă privind decarbonizarea, proiect iniţiat de ministrul Virgil Popescu, devenise mărul discordiei în interiorul coaliţiei de guvernare. Miniştrii PSD au precizat că nu sunt de acord cu închiderea capacităţii de producţie a energiei pe bază de cărbune, fără a pune în loc noi capacităţi de producţie.

De altfel, social-democraţii au subliniat că nu susţin proiectul de ordonanţă de urgenţă privind decarbonizarea, proiect ce presupune închiderea unor capacităţi de producţie de cărbune până la sfârşitul anului.

”PSD nu susţine proiectul de ordonanţă de urgenţă privind decarbonizarea, iniţiat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, care propune închiderea unor capacităţi de producţie pe cărbune până la finalul anului, asta în timp ce restul ţărilor europene redeschid centrale pe cărbune pentru a face faţă crizei energetice.

Nu putem accepta ca sute de megawaţi să dispară peste noapte fără să punem în loc noi capacităţi de producţie. Asta înseamnă să ne trezim rapid în situaţia de a nu mai avea energia necesară pentru consumul economiei şi al populaţiei, fapt care va provoca o criză economică şi socială majoră”, spun social-democraţii.

PSD consideră că, în actualul context, România trebuie să rediscute termenele asumate prin PNRR privind închiderea producţiei pe bază de cărbune, mai ales că liderii Comisiei Europene au anunţat oficial că se poate renegocia întregul capitol referitor la energie din PNRR”, se arată într-un comunicat al PSD.

Citeşte şi: Scandal în coaliţie. PSD se opune legii privind decarbonizarea: „Vom fi verzi, dar de frig şi de foame”