Scandal în coaliţie. PSD se opune legii privind decarbonizarea: „Vom fi verzi, dar de frig şi de foame”

Un nou scandal este pe cale să izbucnească în coaliţia de guvernare. De data aceasta, mărul discordiei este proiectul de OUG privind decarbonizarea, proiect iniţiat de ministrul Virgil Popescu.

24 iun. 2022, 09:03
Scandal în coaliţie. PSD se opune legii privind decarbonizarea: „Vom fi verzi, dar de frig şi de foame”

Scandal în coaliţie. Miniştrii PSD nu sunt de acord cu închiderea capacităţii de producţie a energiei pe bază de cărbune, fără a pune în loc noi capacităţi de producţie.

Scandal în coaliţie. PSD nu susţine proiectul de OUG iniţiat de Virgil Popescu: „Nu putem accepta”

Social-democraţii anunţă că nu susţine proiectul de ordonanţă de urgenţă privind decarbonizarea, proiect ce presupune închiderea unor capacităţi de producţie de cărbune până la sfârşitul anului.

Citeşte şi Marcel Ciolacu reacţionează după demisia lui Adrian Chesnoiu. „A ales cea mai onorabilă cale de a-și apăra numele”

”PSD nu susţine proiectul de ordonanţă de urgenţă privind decarbonizarea, iniţiat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, care propune închiderea unor capacităţi de producţie pe cărbune până la finalul anului, asta în timp ce restul ţărilor europene redeschid centrale pe cărbune pentru a face faţă crizei energetice.

Nu putem accepta ca sute de megawaţi să dispară peste noapte fără să punem în loc noi capacităţi de producţie. Asta înseamnă să ne trezim rapid în situaţia de a nu mai avea energia necesară pentru consumul economiei şi al populaţiei, fapt care va provoca o criză economică şi socială majoră”, spun social-democraţii.

PSD consideră că, în actualul context, România trebuie să rediscute termenele asumate prin PNRR privind închiderea producţiei pe bază de cărbune, mai ales că liderii Comisiei Europene au anunţat oficial că se poate renegocia întregul capitol referitor la energie din PNRR.

”De aceea, este nevoie de o reuniune a Coaliţiei, în care ministrul Energiei trebuie să vină cu o foaie de parcurs predictibilă şi să demonstreze că, înainte de a închide ceva, oferă garanţii că putem pune altceva în loc. Până atunci, miniştrii PSD nu vor semna ordonanţa de urgenţă privind decarbonizarea.

PSD susţine orice demers care are ca scop protejarea mediului, cum sunt investiţiile în panouri fotovoltaice, finanţate din bani europeni.

Cu toate acestea, nu putem fi de acord cu scoaterea haotică din circuitul agricol a zeci de mii de hectare de teren sub pretextul montării de asemenea instalaţii. Trebuie găsite soluţii de tip dual astfel încât terenurile agricole să poată fi cultivate în continuare. Altfel, producţia agricolă a ţării va fi grav afectată, iar rezultatul va fi unul singur: vom rămâne fără mâncare!

Altfel spus, vom fi „verzi”, dar de frig şi de foame”, au transmis social-democraţii printr-un comunicat de presă.

Citeşte şi Scandal în coaliție: PSD nu este de acord cu măsura lui Nicolae Ciucă privind compensarea combustibilului


loading...
Partenerii noștri