Decizie de ULTIMĂ ORĂ. Gigacaloria se SCUMPEŞTE cu 10%

În data de 24 decembrie, RADET a fost înştiinţată de ELCEN că de la 1 ianuarie 2015, tariful gigacaloriei va creşte cu 10,2%. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a precizat însă că populaţia nu va suporta această creştere.

06 ian. 2015, 09:28
Decizie de ULTIMĂ ORĂ. Gigacaloria se SCUMPEŞTE cu 10%

ELCEN a cerut majorarea tarifului de producţie a energiei termice de la 1 ianuarie 2015 cu 10%, ceea ce înseamnă o creştere de cost a căldurii de la 168,8 lei la 186 lei.

ELCEN reamintește faptul că prețul gigacaloriei este stabilit de către ANRE. La sfârșitul fiecărui an, ANRE transmite producătorilor de energie termică tarifele de facturare a energiei pentru consumatorii casnici și noncasnici pentru anul următor.

Pe data de 24 decembrie 2014, RADET Bucureşti primeşte de la ELCEN o înştiinţare legată de majorarea tarifului de producţie a energiei termice de la 1 ianuarie 2015. Se majorează costul de producere a gigacaloriei cu 10,2%. Asta înseamnă o creştere de cost a producţiei de energie termică de la 168,8 lei la 186 lei cu TVA inclus. RADET-ul anunţă că nu a cerut o majorare a costului de transport şi distribuţiei energiei termice, ceea ce înseamnă că în costul total al preţului gigacaloriei, majorarea e de 5%. Primăria Municipiului Bucureşti nu a fost nici consultată, nici informată de SC Electrocentral SA de această creştere de tarif pe care o considerăm nefundamentată şi arbitrară„, a declarat Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.

„Din ultimii 10 ani aşa majorări de tarif justificate prin hârtii, nu prin realităţi, au dus la umflarea preţului. E uşor să te ascunzi după un preţ mare şi să manevrezi o grămadă de bani în interesele unora. Dacă gigacaloria creşte cu 10%, întreţinerea va creşte cu circa 7%-8%. Dacă o familie acum plăteşte 3 milioane căldura, va plăti cu 8% mai mult„, a declarat, la România TV, Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.

Sorin Oprescu a precizat însă că populaţia nu va resimţi această majorare pentru gigacalorie, municipalitatea urmând să suporte banii necesari pentru acoperirea creşterii anunţate de ELCEN.

 

Citeşte şi Cum pot rămâne fără case proprietarii care au datorii la încălzire