DECIZIE EXTREMĂ. 21 de bărbaţi au fost executaţi prin spânzurare în Irak

Irak este una dintre ţările care apelează cel mai des la pedeapsa cu moartea, iar luni a executat 21 de cetăţeni acuzaţi că ar fi făcut parte din grupări teroriste. Aceasta este ultima dintr-un val de astfel de decizii luate după ce, în 2017, Irakul a anunţat victoria împotriva grupării Stat Islamic.

16 nov. 2020, 18:11
DECIZIE EXTREMĂ. 21 de bărbaţi au fost executaţi prin spânzurare în Irak

Decizie extremă în Irak, unde au fost executaţi luni 21 de cetăţeni condamnaţi pentru terorism, au anunţat surse medicale şi din poliţie, informează AFP. Cei 21 de bărbaţi au fost executaţi prin spânzurare în închisoarea centrală din Nassiria (sud), unicul „culoar al morţii” din Irak, scrie Agerpres.

După ce Irakul a anunţat la sfârşitul lui 2017 victoria împotriva grupării Stat Islamic (SI), ultimul avatar al jihadiştilor într-o ţară zguduită de peste 20 de ani de atentate şi de o insurecţie sunită radicală, tribunalele irakiene au dictat sute de pedepse capitale. Preşedintele Irakului, kurdul Barham Saleh, este cel care trebuie să ratifice apoi decretele de execuţii, cum a fost şi cazul pentru cei 21 de condamnaţi de luni, au precizat sursele din poliţie.

Decizie extremă. Irakul a executat 100 de persoane în 2019

Aceste pedepse, precum şi sutele de pedepse cu închisoare pe viaţă, au fost aplicate împotriva unor irakieni şi câtorva sute de cetăţeni străini, bărbaţi şi femei, în virtutea unui cod penal ce prevede pedepse mergând până la cea capitală pentru oricine s-a raliat unei „grupări teroriste”, indiferent dacă acuzatul a luptat sau nu în rândurile acesteia.

Până acum, niciunul dintre străinii din SI condamnaţi la moarte nu a fost spâzurat, însă 11 francezi şi un belgian aşteaptă în prezent să fie executaţi în Irak. Bagdadul este în mod regulat acuzat de apărătorii drepturilor omului în problema pedepsei capitale. În 2019, Irakul a executat 100 de condamnaţi, aproape una din şapte execuţii la nivel mondial, potrivit Amnesty International.

Citeşte şi: Ministrul armean de externe a demisionat pe Facebook. Războiul din Caucaz face victime şi după încheierea ostilităţilor

 


loading...