Decizie fără precedent împotriva lui Roman Abramovici! Prietenul lui Vladimir Putin e interzis în Marea Britanie şi toate bunurile lui ar putea fi confiscate

Roman Abramovici, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a primit interdicţie de a mai locui în Marea Britanie. Excentricul miliardar nu a fost văzut de luni de zile la Stamford Bridge, din sud-vestul Londrei.

24 feb. 2022, 16:40
Decizie fără precedent împotriva lui Roman Abramovici! Prietenul lui Vladimir Putin e interzis în Marea Britanie şi toate bunurile lui ar putea fi confiscate

În 2018, omul de afaceri Roman Abramovici a dobândit cetățenia israeliană, ceea ce i-a permis intrarea în Marea Britanie timp de până la șase luni, scrie Dailymail.co.uk.

Miliardarul, care este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, este patron al echipei Chelsea Londra, însă nu a fost văzut de câteva luni la sediul clubului care-și dispută meciurile pe „Stamford Bridge”.

Mai mult, surse citate de publicaţia The Sun susţin că este puțin probabil ca lui Roman Abramovici (55 de ani) să i se mai permită vreodată să locuiască pe teritoriul Regatului Unit. Oficialii britanici responsabili de imigrare au primit ordine de a restricționa accesul lui prietenului apropiat al lui Putin în țară.

Citeşte şi: A început războiul în Ucraina! Zeci de oameni au fost ucişi în bombardamente! Capitala Kiev şi alte oraşe mari, vizate de atacurile rusești

Roman Abramovici şi-a retras aplicaţia pentru a obţine o viză de investitor în 2018, pe fondul criticilor dure lansate la adresa oligarhilor ruşi după scandalul otrăvirilor cu Noviciok din Salisbury.

Potrivit presei britanice, oficialii responsabili de imigrare au primit indicaţii clare pentru ca Roman Abramovici să nu se mai poată stabili pe teritoriul Marii Britanii.

Cazul miliardarului rus cu cetățenie israeliană ar fi fost repartizat unei unităţi care se ocupă de cazuri speciale. Este vorba despre Direcția de Securitate și Luptă împotriva Terorismului, care se ocupă de chestiuni sensibile legate de securitate națională. Oficialii britanici admit că Roman Abramovici nu este implicat în acte de terorism sau crimă organizată.

În 2018, miliardarul rus a dobândit cetăţenia israeliană care i-a permis să aibă drept de şedere în Marea Britanie timp de şase luni. În octombrie 2021, el a folosit un paşaport israelian atunci când a zburat la Londra.

Sursele citate de The Sun susţin că dacă va vrea să obţină statul de rezident în Marea Britanie, Roman Abramovici va fi nevoit să aplice pentru o viză permanentă. „Orice încercare va fi în mod cert respingă”, a afirmat un oficial britanic.

Citeşte şi: Summit NATO de urgenţă ca urmare a atacului militar al Rusiei în Ucraina. Jens Stoltenberg: Atacul este un act deliberat. Vor fi sancțiuni economice severe la adresa Rusiei

Marea Britanie ar putea confisca averea lui Roman Abramovici

Potrivit The Guardian, premierul britanic Boris Johnson a anunţat că Marea Britanie şi aliaţii săi vor recurge la „serie impresionantă de sancţiuni” pentru a contracara economia Rusiei, după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

În acest context, oligarhul rus Roman Abramovici, care este patronul clubului Chelsea Londra, ar trebui să aibă sechestru pus pe toate bunurile sale, a declarat parlamentarul laburist Chris Bryant.

„Am intrat în posesia unui document clasificat al Ministerului de Interne din 2019 în legătură cu Abramovici. Ca parte a strategiei Guvernului Reginei referitor la combaterea activităţilor financiare ilegale ale Rusiei, Abramovici rămâne un subiect de interes al Executivului din cauza legăturilor sale cu statul rus şi asocierea sa cu activităţi şi practici de corupţie (…)

În mod evident, ar mai trebui Abramovici să poată deţine o echipă de fotbal în această ţară? Ar trebui să luăm în calcul să confiscăm parte din averea sa, inclusiv locuinţa sa de 152 milioane de lire sterline?”, a mai precizat parlamentarul britanic Chris Bryant.

Locul de reşedinţă a lui Abramovici, proprietar al clubului Chelsea din 2003, este oficial în Jersey, o insulă din Canalul Mânecii, dintre Marea Britanie şi Franţa, aparţinând coroanei britanice. Averea sa este estimată de Sunday Times la 9,3 miliarde de lire sterline (circa 10,6 miliarde de euro).

Citeşte şi: Primii refugiați ucraineni au ajuns în România. Primarul din Sighetu Marmației: Nu sunt cereri de găzduire, ei vor să ajungă în Polonia și Cehia