Decizie oficială. Românii pot ieşi mai repede la pensie contracost. Până când se poate cumpăra vechime în muncă

Posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limită de vârstă a fost prelungită până la sfârșitul anului 2024.

31 aug. 2023, 14:38
Decizie oficială. Românii pot ieşi mai repede la pensie contracost. Până când se poate cumpăra vechime în muncă

Veste foarte bună pentru românii care vor să iasă la pensie. Guvernul a prelungit oficial perioada pentru cumpărarea vechimii în muncă, potrivit Ordonanței de Urgență, adoptată joi de Guvern.

Astfel, viitorii pensionari au la dispoziție un an și 4 luni să completeze stagiul de cotizare la pensia pentru limită de vârstă. Acest lucru va putea fi făcut până la data de 31 decembrie 2024.

PENSII 2023. Se dau pensii fără vechime în muncă, cine sunt românii care se pot bucura de nepoţi mai devreme

„Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea unor măsuri din domeniul pensiilor publice, document care prevede, printre altele, prelungirea perioadei în care se acordă posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesare pensionării pentru limită de vârstă, până la data de 31 decembrie 2024.”, a transmis Ministerul Muncii.

Vechimea poate fi cumpărată pentru o perioadă de maximum 6 ani, anterioară datei la care a fost încheiat contractul de asigurare socială. Românii își pot plăti vechimea fie într-o singură tranșă, fie în tranșe lunare.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei.

PENSII 2023. Pensia pentru limită de vârstă. Cum se calculează și ce sporuri sunt incluse. Află cu un singur click ce vechime ai!

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale trebuie să fie cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.

Totodată, Legea nr. 263/2010 a fost completată cu un nou articol, care prevede că adeverințele eliberate de angajatori sau de către deținătorii legali de arhive, precum și documentele necesare stabilirii și/sau recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispozițiilor legale în vigoare se certifică prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.

Ordonanța de urgență adoptată de Executiv prevede și prelungirea termenului de valabilitate al avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, al căror termen de valabilitate este 1 septembrie 2023.

Astfel, locurile de muncă încadrate în condiții deosebite de muncă, în baza avizelor a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 01.09.2023 se consideră locuri în condiții deosebite, până la normalizarea de către angajator a condițiilor de muncă.

Locurile de muncă încadrate în condiții speciale, în baza avizelor obținute ca urmare a parcurgerii procedurii de reevaluare stabilită prin Hotărârea Guvernului, se mențin în aceleași condiții.

De asemenea, având în vedere că un angajat al casei teritoriale de pensii deserveşte aproximativ 1.800 de pensionari, ceea ce în condiţiile actuale este peste limita de lucru şi generează întârzieri în soluţionarea dosarelor de pensii şi nemulţumiri în rândul beneficiarilor, ținând cont și de angajamentele asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență, a fost prelungit termenul de încadrare în categoria funcţiilor contractuale, până la data de 31 august 2024, pentru cele 1.000 de posturi prin care s-a asigurat evaluarea dosarelor de pensii în vederea recalculării.

Prelungirea acestui termen a fost necesară pentru acordarea de sprijin și în etapa următoare, care constă preluarea informațiilor din arhiva electronică a carnetelor de muncă și corelarea acestora cu datele aferente carnetelor de muncă procesate, interconectarea acestora cu baza de date deja existentă, precum și pentru recalcularea efectivă a pensiilor aflate în plată.

Un an de pensie egal 9000 de lei

Oficialii mai transmit că Legea nr. 263/2010 a fost completată cu un nou articol. Potrivit noii prevederi, adeverințele eliberate de angajatori și documentele pentru stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie, „se certifică prin ştampilă şi semnătură olografă a conducătorului entităţii sau a persoanei delegate în acest sens.”

Amintim că, inițial, măsurile privind plata retroactivă la pensii ar fi trebuit să se aplice până la 1 septembrie 2023, adică astăzi ar fi fost ultima zi când românii ar fi putut să își mai cumpere vechime în muncă.

Pensii 2023. Cât ne costă un an de vechime în muncă. Contribuţia s-a mărit după majorarea salariului minim

Însă, odată cu adoptarea Ordonanței de Urgență de joi, 31 august, termenul respectiv s-a prelungit. Până acum, aproximativ 27.000 de români au ales să apeleze la această posibilitate.

Odată cu creșterea salariului minim pe economie, crește și prețul pe care românii trebuie să îl plătească, dacă vor să își cumpere ani de vechime pentru pensia la stat.

Contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 de lei cât era în 2022, la 750 de lei în 2023. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei/ an în 2023, ceea ce înseamnă 100 de lei în plus.

Condițiile cumpărării vechimii în muncă pentru pensie de stat:

  • Aceasta poate fi plătită oricând, dar contribuabilul va beneficia de ea doar când împlineşte vârsta de pensionare
    Se pot cumpăra până la 6 ani de vechime, anteriori lunii încheierii contractului de asigurare
    Să nu se fi realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în perioada în care se vor a fi cumpăraţi anii de vechime.

Cumpărarea de vechime în muncă poate ajuta în caz de pensionare anticipată sau în cazul în care contributorul se apropie de vârsta standard de pensionare, dar nu are stagiul minim de cotizare.