Decizie ŞOCANTĂ: Petro Poroşenko este PENTRU INDEPENDENŢA regiunilor separatiste din estul Ucrainei

Preşedintele Ucrainean, Petro Poroşenko, a afirmat că nu se va opune organizarea unor eventuale referendumuri pentru independenţa regiunilor din estul separatist al Ucrainei, cum ar fi Donbas sau Lugansk, informează AP, citată de b92.net.

07 apr. 2015, 09:23
Decizie ŞOCANTĂ: Petro Poroşenko este PENTRU INDEPENDENŢA regiunilor separatiste din estul Ucrainei

Petro Poroşenko a declarat că nu este împotriva unui referendum „care ar putea oferi mai multe puteri” regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Cu toate acestea, rebelii din estul Ucrainei au denunţat promisiunile preşedintelui ucrainean ca fiind „lipsite de sens”. Ei nu îşi doresc autonomie, ci indepedenţa regiunilor respective.

„Sunt pregătit să lansez un referendum în problema guvernării de stat dacă veţi decide că este necesar acest lucru”, a afirmat Poroşenko în faţa comisiei parlamentare care lucrează în prezent la amendamente relevante pentru Constituţia Ucrainei, potrivit rt.com.

Citeşte şi Petro Poroşenko i-a propus lui Vladimir Putin să ia regiunea Donbas. Cum a reacţionat liderul de la Kremlin

Luni, cu numai o zi înainte de întrunirea Comisiei, în urma unor dezvăluiri apărute în presă despre o presupusă propunere anterioară a preşedintelui ucrainean făcută omologului său rus, Vladimir Putin, de a-i „ceda” pur şi simplu, regiunile Doneţk şi Lugansk, Kremlinul a dezminţit, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, presupusa „înţelegere” a celor doi şefi de stat, care s-ar fi făcut înainte de Acordurile de la Minsk privind încetarea focului şi retragerea trupelor ruse din regiunile sepratiste din estul Ucrainei.

Citeşte şi Un politician european afirmă: Conflictul din Ucraina nu are SOLUŢIE MILITARĂ

La rândul său, Poroşenko, tot luni, a declarat că acum Guvernul de la Kiev s-a răzgândit şi el. „Sunt gata să lansez un referendum privind guvernarea de stat dacă se va decide că acest lucru este necesar”, a declarat Poroşenko în faţa Comisiei Parlamentare, referindu-se la eventuale atribuţii de guvernare la nivel regional. El a ţinut să precizeze că, acest lucru se va dori, el nu va avea obiecţii.

Citeşte şi Marele Zid al Ucrainei. Petro Poroşenko a confirmat că va fi ridicat un zid uriaş la graniţa cu Rusia

Conflictul din estul separatist al Ucrainei, declanşat în 2014, după alungarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici, s-a soldat până în prezent cu peste 6.000 de morţi, iar numărul acestora va continua să crească, atât timp cât conflictele armate, chiar şi sporadice, se vor mai produce.