DECLARAŢIA UNICĂ 2022. ANAF anunţă schimbări importante. O nouă categorie de români trebuie să depună formularul

Declaraţia unică 2022 a fost modificată şi a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Anul acesta, o nouă categorie de români trebuie să depună formularul până la 25 mai.

05 feb. 2022, 14:03
DECLARAŢIA UNICĂ 2022. ANAF anunţă schimbări importante. O nouă categorie de români trebuie să depună formularul

DECLARAŢIA UNICĂ 2022 a suferit modificări, faţă de formularul pe care l-au depus românii anul trecut. Aceasta se depune până pe 25 mai.

DECLARAŢIA UNICĂ 2022 s-a modificat. ANAF anunţă schimbări importante

Anul acesta s-a modificat plafonul pentru depunerea declaraţiei unice. Acesta a ajuns la 30.600 de lei, având în vedere că salariul minim brut este acum de 2.550 lei.

Citeşte şi Declaraţie unică 2022. Cum se completează actul care dă bătăi de cap românilor în fiecare an

În 2022 sunt obligaţi să depună formularul la ANAF şi românii care obţin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţele lor. De asemenea, cei care au venituri realizate în străinătate, care şi-au desfăşurat activitatea la angajatori care nu au sediul permanent şi nu sunt rezidenţi fiscali în Romania, vor trebui să depună declaraţia la FISC.

Anul acesta a fost adăugată o nouă categorie de venit din activităţi agricole pentru care venitul anual se determină pe bază de norme de venit.

„Pot apărea situaţii în care, pe lângă obligaţia plăţii impozitului pe venit, poate apărea şi obligaţia plăţii contribuţiei la pensie sau a plăţii contribuţiei la asigurările sociale de sănătate. De exemplu, dacă toate aceste venituri extra-salariale depăşesc 12 x salariul minim pe economie, atunci acea persoană fizică are obligaţia să mai plătească o contribuţie la sănătate, sumă ce reprezintă 10% din salariul minim x 12 luni”, a declarat Adrian Benţa, consultant fiscal, potrivit Antena3. 

Atenţie, e important de ştiut faptul că persoanele fizice pot depune declaraţia unică pe hârtie doar până la finalul lunii februarie. Începând cu 1 martie aceasta se va putea depune doar în format electrinic.

„Pentru persoanele fizice, depunerea declaraţiei unice poate să se realizeze pe hârtie, până la sfârşitul lunii februarie, iar ulterior, după data de 1 martie 2022, pentru aceste persoane fizice ce desfăşoară activităţi independente, PFA-uri, devine obligatoriu să se înroleze în SPV, iar comunicarea declaraţiei unice se poate face doar în format electronic.

Deci, după 1 martie, persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente, dacă depun declaraţia unică pe hârtie, în sistemul clasic, nu o să mai fie luată în considerare”, a mai explicat Adrian Benţa.

Citeşte şi Declarația Unică 2022. Tot ce trebuie să știi despre documentul care dă bătăi de cap românilor. Cum se completează actul și care sunt persoanele vizate

 


loading...