Declaraţia unică 2024. Broşura ANAF pentru românii plătiţi din activităţi independente DOCUMENT

ANAF a publicat pe site-ul propriu o broşură despre Declaraţia unică - Formular 212 privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

14 feb. 2024, 09:57
Declaraţia unică 2024. Broşura ANAF pentru românii plătiţi din activităţi independente DOCUMENT
Eroare ANAF în declarația unică 2024! Toți cei care funcționează pe PFA trebuie să știe

Declaraţia unică 2024. Potrivit broşurii ANAF, declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Chirițoiu, despre plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază: Retailerii au crescut alte prețuri și câștigă ca înainte

Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Declaraţia unică 2024 se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

– prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe portalul www.anaf.ro;

– prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;

De asemenea, declaraţia se poate depune în format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

Declaraţia unică

 

Eroare ANAF în declarația unică 2024! Toți cei care funcționează pe PFA trebuie să știe

Declarația unică de venit 2024 vine cu noutăți. Noua formă a declarației 212 va fi folosită pentru stabilirea taxelor pe veniturile realizate în 2023, dar și pentru estimarea taxelor pe veniturile din 2024. Documentul are la bază mai multe acte normative, respectiv, OG 16/2022, Legea 142/2022, Legea 296/2023, OUG 115/2023 și Legea 412/2023.

Declarația unică 2024 a fost propusă spre consultare publică, de ANAF, și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Având în vedere termenul de depunere, de 25 mai, este de așteptat ca actul să fie oficializat în perioada următoare.

Taxele datorate de persoanele fizice pentru veniturile independente sunt impozitul pe venit (cotă: 10%) și, după caz, contribuțiile la sănătate (cotă: 10%) și pensii (cotă: 25%).

Vezi AICI noul model – Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212) pentru anul 2024

dclUnica_2024-v1.0.0_10012024

Declarația unică de venit 2024 Noutăți propuse de ANAF

Inițiatorii proiectului de ordin al ANAF explică faptul că apariția legilor și ordonanțelor menționate mai sus are ca efect modificarea obligațiilor fiscale ale persoanelor fizice care obțin venituri independente. Noutăți propuse la veniturile realizate:

  • Modul de stabilire a bazei de calcul a impozitului pe venitul din cedarea folosinței bunurilor. În anul 2023, venitul brut reprezintă venit anual impozabil.
    Modalitatea de stabilire a impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, începând cu anul 2023. La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice, contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacţiei prin aplicarea unei cote de impunere. Este vorba despre 1% sau 3%, în funcție de perioada de deținere a proprietăților imobiliare.
    Modalitatea de stabilire a impozitului pe veniturile din câștigurile din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului de investiții, începând cu anul 2023. Veniturile sub forma câştigurilor din transferul titlurilor de valoare şi din operaţiuni cu instrumente financiare derivate, pentru transferuri/operaţiuni efectuate prin entităţile prevăzute la art. 96^1 alin. 1 din Codul fiscal, se impun prin reţinere la sursă, impozitul fiind final. Obligația depunerii pentru declarația unică 2024 se menține pentru persoanele fizice care au realizat câştiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate care nu au fost efectuate prin entitățile prevăzute la art. 96^1 alin. 1 din Codul fiscal, precum şi din transferul aurului de investiţii.