Declaraţie de război. Iranul ameninţă că va testa rachetele nucleare pe ţinte reale

Iranul avertizează că "agresorii" vor plăti "un preţ greu", după relatări privind posibile manevre americano-israeliene.

11 dec. 2021, 20:05
Declaraţie de război. Iranul ameninţă că va testa rachetele nucleare pe ţinte reale

Declaraţie de război. O înaltă oficialitate iraniană, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a avertizat sâmbătă că „agresorii” vor plăti „un preţ greu”, după o relatare privind existenţa unor planuri între SUA şi Israel de a efectua manevre militare pentru a se pregăti de atacuri împotriva siturilor nucleare ale Iranului în eventualitatea în care calea diplomaţiei va da greş, transmite Reuters.

„Oferirea condiţiilor pentru comandanţii armatei de a testa rachete iraniene cu ţinte reale îi va costa pe agresori un preţ greu”, a scris pe Twitter – citând o oficialitate din cadrul armatei, a cărei identitate nu a fost făcută publică – Nournews, afiliat principalului organism de securitate al Iranului.

O înaltă oficialitate americană a declarat joi pentru Reuters că este de aşteptat ca liderii militari ai SUA şi ai Israelului să discute despre posibile exerciţii militare care să le pregătească pentru cel mai sumbru scenariu, acela de a distruge facilităţile nucleare ale Iranului în cazul în care diplomaţia ar eşua, iar liderii naţiunilor lor le vor cere să facă acest lucru.

Programul nuclear iranian: SUA şi Israel discută despre exerciţii militare comune

SUA şi Israelul au discutat joi, la Pentagon, despre exerciţii militare comune menite să contracareze ambiţiile nucleare ale Teheranului, în timp ce dificilele negocieri asupra programului nuclear iranian sunt reluate la Viena, informează AFP.

„Sunt profund îngrijorat de acţiunile guvernului iranian în domeniul nuclear în ultimele luni, de provocările sale permanente şi lipsa sa de angajament politic”, a declarat ministrul american al apărării Lloyd Austin, primindu-l pe omologul său israelian Benny Gantz.

Declaraţie de război. Preşedintele Joe Biden „a anunţat în mod clar că dacă politica va eşua, noi suntem gata să ne întoarcem spre alte opţiuni”, a adăugat el.

Explozie puternică în Liban, sunt mulţi morţi şi răniţi VIDEO
Ministrul american nu a precizat opţiunile luate în calcul, însă a evocat un recent exerciţiu comun desfăşurat în Marea Roşie de SUA, Israel, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain. „Vom continua să dezvoltăm această arhitectură regională de securitate, prin intermediul unei cooperări militare de formare şi a unor exerciţii comune”, a spus Lloyd Austin.

La rândul său, Gantz a declarat că a venit să „aprofundeze dialogul şi cooperarea (israeliano-americană) faţă de Iran, în special pregătirea militară comună, pentru a contra Iranul şi a pune capăt agresiunii sale în regiune şi aspiraţiilor sale nucleare”. „Am încredere totală în angajamentul administraţiei americane (…) de a împiedica Iranul să obţină arme nucleare”, a adăugat el.

Tragedie în Mexic: 53 de migranţi morţi şi 54 de răniţi după ce un TIR s-a răsturnat IMAGINI ŞOCANTE
Negociatorii asupra programului nuclear iranian s-au reunit joi la Viena, „decişi să lucreze din greu” pentru a salva acordul din 2015, după avertismentele lansate săptămâna trecută Teheranului de către europeni şi americani.

Iranul şi-a accelerat în ultimele luni programul său nuclear, restrângând accesul pentru inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Discuţiile de la Viena vizează resuscitarea acordului menit să împiedice Republica Islamică să se doteze cu arme nucleare şi devenit muribund în urma retragerii unilaterale a SUA, în urmă cu trei ani, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump. Drept ripostă, Teheranul a renunţat la majoritatea restricţiilor impuse programului său nuclear.