Declaraţie-surpriză făcută de preşedintele unei ţări din Europa. „Rusia se va retrage din Ucraina!”

Declaraţie-surpriză făcută de preşedintele unei ţări din Europa. Social-democratul Milos Zeman şi-a exprimat luni la Praga speranţa că în cele din urmă Rusia se va retrage din Ucraina, transmite EFE.

27 dec. 2022, 16:54
Declaraţie-surpriză făcută de preşedintele unei ţări din Europa. „Rusia se va retrage din Ucraina!”
Declaraţie-surpriză făcută de preşedintele unei ţări din Europa

Declaraţie-surpriză făcută de preşedintele unei ţări din Europa. În ultimul său discurs televizat de Crăciun, şeful statului ceh a declarat că, ”mai devreme sau mai târziu, presiunea ţărilor libere va face ca Rusia să se retragă de pe teritoriul Ucrainei”.

Citeşte şi: Rusia a dat ultimatumul pentru Volodimir Zelenski: „În caz contrar, problema va fi decisă de armata rusă”

Declaraţie-surpriză făcută de preşedintele unei ţări din Europa

Zeman, acuzat în trecut că este prorus, şi-a schimbat atitudinea după invazia rusă şi a susţinut pe deplin ajutorul acordat Ucrainei de Republica Cehă.

Aproape o jumătate de milion de refugiaţi din Ucraina trăiesc în prezent în Republica Cehă, una dintre ţările europene cele mai active în privinţa sprijinului militar şi economic acordat statului ucrainean.

Milos Zeman a insistat că a pledat mereu pentru nevoia de a menţine relaţii economice corecte cu Rusia, mai ales datorită importanţei sectorului energetic.

Totuşi, ”acum securitatea este mai importantă decât interesele economice ale lumii şi ale Republicii Cehe”, a apreciat preşedintele aflat la sfârşit de mandat.

Republica Cehă, care în 1968 a fost victima unei invazii sovietice, organizează în zilele 13 şi 14 ianuarie 2023 alegeri prezidenţiale, la care se caută un succesor pentru Zeman, care a stat 10 ani la putere.