Putin susţine că Rusia este gata să negocieze cu toate părţile implicate în războiul din Ucraina

Rusia este gata să negocieze cu toate părţile implicate în conflictul din Ucraina, dar Kievul şi susţinătorii săi occidentali au refuzat să ia parte la discuţii, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin

25 dec. 2022, 14:46
Putin susţine că Rusia este gata să negocieze cu toate părţile implicate în războiul din Ucraina

„Suntem gata să negociem cu toţi cei implicaţi în vederea unor soluţii acceptabile, dar asta depinde de ei – nu noi suntem aceia care refuză să negocieze, ei sunt”, a susţinut Putin.

El a susţinut că Rusia acţionează în „direcţia cea bună” în Ucraina deoarece Occidentul, condus de SUA, încearcă să divizeze Rusia.

„Cred că acţionăm în direcţia cea bună, ne apărăm interesele naţionale, interesele cetăţenilor noştri, ale poporului nostru. Şi nu avem altă variantă decât să ne protejăm cetăţenii”, a afirmat liderul de la Kremlin într-un interviu difuzat duminică la televiziunea de stat Rossia 1.

„Totul pleacă de la politica adversarilor noştri geopolitici, care caută să divizeze Rusia, Rusia istorică”, a acuzat Putin, care a dat asigurări că „obiectivul” Moscovei este „cu totul altul: să unească poporul rus”, potrivit AFP.

Totodată, Putin s-a declarat sigur „100%” că Rusia „va distruge” rachetele americane Patriot livrate Kievului.

Invazia Rusiei în Ucraina, începută la 24 februarie, a declanşat cel mai sângeros conflict în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial şi cea mai mare confruntare între Moscova şi Occident de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, aminteşte Reuters, care remarcă faptul că, până acum, nu par a exista semne că războiul se va încheia.

Citeşte şi: Rusia a transmis un mesaj sinistru de Crăciun. Televiziunea de stat a rulat un videoclip din partea Kremlinului pentru Europa VIDEO

Kremlinul spune că va lupta până când toate obiectivele sale sunt îndeplinite, în timp ce Kievul declară că se va opri doar atunci când ultimul militar rus va fi alungat de pe teritoriul său, inclusiv din provincia ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

Separat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat duminică faptul că Rusia nu va accepta plafoanele impuse de Occident asupra preţurilor hidrocarburilor sale.

„Nu vom fi niciodată de acord cu o astfel de alterare şi distrugere a proceselor pieţei pentru stabilirea preţurilor”, a declarat Peskov la televiziunea publică, potrivit EFE.

El a adăugat că preţul maxim stabilit poate fi „generos”, dar chiar şi aşa, punctul de vedere al Rusiei nu se va schimba.

„Dacă astăzi accepţi o plafonare generoasă, mâine va trebui să accepţi alta care atentează la adresa intereselor tale”, a explicat el.

Joi, preşedintele rus a avertizat că, dacă plafonarea gazului rus, care se discută în Occident, încalcă actualele contracte ale Gazprom cu clienţii săi, Moscova îşi va rezerva dreptul „să se gândească dacă trebuie să le respecte sau nu”, dat fiind că cealaltă parte le încalcă.

În ceea ce priveşte impunerea unui preţ maxim al ţiţeiului rus, aprobată deja, Putin a anunţat că va emite un decret cu măsuri de răspuns „luni sau marţi”.

Putin a susţinut că Rusia „nu pierde nimic” din plafonarea preţului la ţiţei, dar a avertizat că pentru economia mondială măsura poate avea consecinţe dezastruoase şi ar putea provoca o creştere bruscă a preţului petrolului.

Citeşte şi: Atac al Rusiei în centrul oraşului Herson: cel puţin 8 morţi şi 58 de răniţi. Zelenski: „Asta e teroare, este ucidere pentru a-ţi satisface plăcerea”