Declaraţii şocante ale şefei DSP: „Este o eroare. S-au raportat teste, nu persoane pozitive”

Şefa DSP din Suceava a dezvăluit că în judeţ s-au raportat, săptămâni la rând, numărul de teste efectuate și nu cel al persoanelor contaminate, acesta fiind unul din motivele pentru care apare cu cel mai mare procent de cazuri Covid-19 din România. 

RomaniaTV.net
15 mai 2020, 14:08
Declaraţii şocante ale şefei DSP: „Este o eroare. S-au raportat teste, nu persoane pozitive”

Numărul foarte mare de cazuri de Covid-19 raportat în județul Suceava și diferențele care apar între numărul total de cazuri și suma cazurilor de persoane vindecate duce la concluzia că undeva pe traseul raportărilor există o eroare.

Șefa DSP a arătat că probleme sunt în verificarea datelor de la începutul epidemiei, când, se pare, „s-au raportat teste, nu persoane pozitive”.

„Sunt cazuri cu nume și prenume, dar fără CNP, fără adresă, nu le putem aloca nici unei unități administrativ teritoriale, pur și simplu nu știm de unde sunt”, a afirmat dr. Trifan.

Citeşte şi: Fără despăgubiri pentru un poliţist de frontieră căruia i-a fost incendiată maşina. Decizia incredibilă a comisiei

Nu există nici un indiciu că cineva ar fi dorit să falsifice datele, ci astfel de situații au putut să apară pe fondul volumului foarte mare de muncă și lipsei de personal, mai ales a informaticienilor. La începutul pandemiei, funcționarii DSP lucrau în ture de câte 4 ore la introducerea datelor în sistem, fiecare după propria metodă și pricepere, calificarea celor mai mulți dintre ei nefiind informatica.

Este posibil ca fiecare să fi introdus rezultatele pozitive venite pe tura lui, fără să verifice dacă persoana respectivă este la primul test pozitiv sau dacă a fost un rezultat la o retestare. Prin urmare, în loc să fie raportată o persoană cu trei rezultate pozitive, în sistem apar trei cazuri pozitive. Același lucru ar putea să fie valabil și la raportarea cazurilor noi.

Citeşte şi: Un nou FOCAR de CORONAVIRUS în România. 31 de călugări de la Mănăstirea Putna au fost confirmaţi cu COVID-19

Dr. Trifan a spus că a început să verifice personal situația, caz cu caz, și până acum a reușit să stabilească situația exactă, retroactiv, pentru toate cazurile de vindecare, până la începutul lunii mai.

Același lucru l-a făcut, miercuri, 13 mai, și Spitalul de Urgență Suceava, care la început nu introducea în tabelele de raportare cazurile de persoane vindecate și externate.