Decoraţiunile de Crăciun se vor scumpi. Uzinele din China se confruntă cu mari probleme

Decoraţiunile de Crăciun se vor scumpi. Producătorii din orașul Yiwu din China, cel mai mare centru mondial pentru fabricarea de reni de plastic, beculeţe şi alte decoraţiuni, se confruntă cu mari probleme, care vor afecta pe toată lumea.

01 nov. 2021, 18:15
Decoraţiunile de Crăciun se vor scumpi. Uzinele din China se confruntă cu mari probleme
Decoraţiunile de Crăciun se vor scumpi

Decoraţiunile de Crăciun se vor scumpi. Uzinele din Yiwu sunt afectate de o criză de materii prime care le majorează costurile de producţie iar după ce produsele ies de pe porţile uzinelor se confruntă cu numeroase întârzieri în drumul lor spre rafturile magazinelor din Occident.

În plus, de la mijlocul lunii octombrie, oraşul Yiwu a fost afectat şi de probleme în aprovizionarea cu electricitate, ceea ce i-a obligat pe producătorii să caute cu disperare generatoare sau să suspende producţia.

Citeşte şi: Masa de Crăciun, mai scumpă cu 25% față de anul trecut. Lista alimentelor ale căror preţuri vor creşte până la sfârşitul anului

Decoraţiunile de Crăciun se vor scumpi

Sunt atât de stresată, încât nu mai pot dormi”, spune Lou Ting, proprietara unei fabrici care produce ornamente de Crăciun. „Ar trebui să fie ceva grozav că primim mai multe comenzi decât anul trecut dar sunt atât de multe incertitudini care încetinesc procesul de livrare şi nu pot să fac nimic”, spune Lou Ting, care la fel ca şi alţi antreprenori din Yiwu se confruntă cu întârzieri în producţie şi preţuri record la transportul cu vaporul în încercarea de a-şi livra produsele în SUA şi Europa.

Responsabil pentru 80% dintre produsele de Crăciun în valoare de 6,1 miliarde de dolar pe care China le exportă anual, acest oraş amplasat la aproape 300 de kilometri sud-vest de Shanghai este un exemplu al provocărilor cu care se confruntă producătorii şi retailerii din întreaga lume pe măsură ce se apropie de sfârşitul unui nou an marcat de perturbări de-a lungul lanţurilor de aprovizionare.

Majoritatea comenzilor au plecat din Yiwu înainte ca problemele cu aprovizionarea cu energie electrică să se adauge altor probleme cu care s-au confruntat producătorii în 2021, spune Cai Qinliang, secretarul general al Asociaţiei producătorilor de ornamente de Crăciun din Yiwu.

Însă din cauza întârzierilor înregistrate pe mare şi în porturi, precum şi a majorării preţurilor la metale şi plastic, consumatorii vor trebui să plătească mai mult în acest an pentru decoraţiunile lor de Crăciun, spune Chen Jiang, proprietarul unei fabrici care produce în principal instalaţii de iluminat pentru Crăciun.

În cele din urmă, costurile vor fi suportate de consumatori. Exportatorii şi mărcile globale pot absorbi costurile doar temporar dar companiile nu vor face afaceri dacă înregistrează pierderi. Dacă şi mai multe companii vor ieşi de pe piaţă, oferta va scădea şi preţurile vor creşte şi mai mult deoarece producătorii rămaşi vor avea o putere mai mare asupra preţurilor„, spune Ding Shuang, economist şef pentru China la banca Standard Chartered Plc, potrivit Agerpres.


loading...