Defăimarea drapelului României sau a imnului naţional, pedepsită cu ÎNCHISOAREA. Proiectul a fost adoptat de Senat

Senatorii au adoptat, miercuri, iniţiativa legislativă a PMP care prevede pedeapsa cu închisoarea între şase luni şi trei ani pentru defăimarea drapelului României sau a imnului de stat.

RomaniaTV.net
02 sept. 2020, 13:19
Defăimarea drapelului României sau a imnului naţional, pedepsită cu ÎNCHISOAREA. Proiectul a fost adoptat de Senat

În favoarea proiectului de lege au votat senatorii PSD şi PNL, iar împotrivă cei de la USR şi UDMR.

Iniţiativa legislativă prevede că „profanarea drapelului României, intonarea imnului naţional al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, cu intenţia de a defăima drapelul României sau imnul naţional al României, precum şi orice altă manifestare publică săvârşită cu aceeaşi intenţie, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.

Deputatul PMP Marius Paşcan, iniţiatorul proiectului, a explicat că fiecare stat membru al Uniunii Europene duce o politică de câştigare a respectului, inclusiv prin instrumentul legislativ.

Parlamentarul a dat exemplul Germaniei despre care a supus că sancţionează penal orice manifestări împotriva simbolurilor naţionale.

„În epoca globalizării, considerăm că simbolurile naţionale trebuie apărate de lege în mod concret şi eficace”, a precizat Pascan, pentru G4media.

Proiectul a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, şi urmează să fie transmis Camerei Deputaţilor care este for decizional în acest caz.

Noi reguli în pandemie, decizia a apărut în Monitorul Oficial: cum vom merge la cinema, în teatre sau la muzeu