O parte din companiile aeriene se confruntă cu deficit de personal, chiar dacă criteriile de angajare nu sunt atât de exigente. De exemplu, un însoțitor de bord începător poate câștiga minimum 1.200 de euro lunar, chiar dacă nu a luat Bacalaureatul.
:format(webp):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2023/09/FotoJet-2023-09-11T115200.515.jpg)
După terminarea pandemiei, aeroporturile au fost luate cu asalt de turiști. Acest fenomen a creat o nevoie mai mare de personal de zbor, inclusiv de însoțitori de bord. În prezent, este una dintre cele mai rentabile profesii, un însoțitor de bord debutant câștigând 1.200 de euro lunar.
Cererea pe piața muncii este foarte mare, iar salariul este unul bun, mai ales pentru o persoană fără experiență, iar condițiile de amgajare nu sunt atât de exigente. Tot ce trebuie să faci este să urmezi un curs de specialitate, la care te poți înscrie dacă îndeplinești câteva condiții de bază – să ai cel puțin 18 ani, o înălțime de minimum 1,57 metri (pentru fete), respectiv 1,65 (pentru băieți) și să vorbești limba engleză la nivel mediu.
Sunt companii care acceptă însoțitori de bord fără să aibă studiile finalizate, mai exact fără diploma de BAC, dar trebuie să fi absolvit 12 clase.
Condițiile sunt mai relaxate și în ceea ce privește tatuajele. Dacă în trecut candidații cu tatuaje nu erau acceptați, acum companiile aeriene trec cu vederea acest lucru.
„Tatuajele nu sunt acceptate dacă sunt pe față, pe gât, pe ceafă, pe urechi sau pe fața palmelor. Există însă și unele companii care le acceptă, dacă sunt acoperite cu fond de ten sau cu uniforma”, a explicat Mihaela Spînu, instructor și examinator pentru însoțitorii de bord de pe aeronave Boeing și Airbus, care lucrează în domeniu de 21 de ani și are în spate 15.000 ore de zbor, pentru gandul.ro.
Un însoțitor de bord începător câștigă cel puțin 1.200 euro/lună, dar în timp salariul poate ajunge până la circa 4.500 de eur0. Cel mai bine se câștigă în aviația provată, unde se pot încasa chiar și 10.000 de euro lunar.
Chiar dacă există nenumărate avantaje, industria aviatică se confruntă cu o criză de însoțitori de bord.
„Avem cereri de la două companii, dintre care una ne-a cerut 100 de însoțitori de bord, în luna septembrie, dar nu avem de unde să le dăm, deoarece 95% dintre cursanții mei s-au angajat deja. Vor aplica doar cele două grupe care au terminat în august, dar sunt numai 30. Pentru primăvară, am o cerere de 500 de însoțitori”, a mai spus Mihaela Spînu.
Cursul durează trei săptămâni și costă 1.350 de euro. În acest timp se învață regulile de bază ale profesiei, iar la final se dă un examen.
„Știu persoane care spun despre însoțitorii de bord că sunt doar ospătari. În realitate, noi suntem pompieri, medici, polițiști, bone și moașe. Se poate ca cineva să facă infarct, să nască, să se certe, să se ia la bătaie, iar când ești într-un avion cu 200 de pasageri la bord, la 10.000 de metri înălțime, nu poți să suni la 112”, a continuat aceasta.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20