Democraţii păstrează controlul în Senat, republicanii – în Camera reprezentanţilor

ALEGERI SUA 2012. Democraţii sunt pe cale să-şi păstreze majoritatea în Senat, iar republicanii, în Camera Reprezentanţilor, în urma alegerilor legislative americane de marţi, lăsând să se întrevadă un impas politic în Congres, relevă AFP.

RomaniaTV.net
07 nov. 2012, 04:51
Democraţii păstrează controlul în Senat, republicanii – în Camera reprezentanţilor

Republicanii preluaseră controlul asupra Camerei Reprezentanţilor la alegerile de la jumătatea mandatului, în 2010, devansându-i pe democraţi cu 25 de locuri din totalul de 435. Potrivit posturilor americane de televiziune, ar urma să-şi păstreze această majoritate.

La rândul lor, democraţii sunt pe cale să-şi păstreze majoritatea în Senat, în urma alegerilor de marţi, au anunţat posturile de televiziune Fox şi CNN.

Republicanii ar fi trebuit să câştige patru mandate pentru a obţine majoritatea în Senat, dar au pierdut cel puţin trei, în statele Massachusetts, Virginia şi Indiana.

La fiecare doi ani, alegătorii americani reînnoiesc toate mandatele Camerei Reprezentanţilor şi o treime dintre cele din Senat. Scrutinul de marţi a fost şi pentru Congres, şi pentru prezidenţiale, câştigate de preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama.

Această situaţie riscă să prelungească impasul politic actual, în contextul în care aleşii din Congres trebuie să ia decizii cruciale până la sfârşitul anului cu privire la datoria publică şi la buget.

În Massachusetts, unde lupta a fost foarte strânsă, democrata Elizabeth Warren l-a detronat pe republicanul Scott Brown, funcţia fiind ocupată anterior de democratul Ted Kennedy, decedat în 2009.

Alţi doi candidaţi republicani care au făcut afirmaţii controversate cu privire la viol au fost învinşi.

Se estima că republicanii vor pierde în Maine şi Connecticut.

Până la sfârşitul anului, aleşii democraţi şi republicani vor trebui să rezolve spinoasa problemă a „fiscal cliff”, care provoacă tot mai multe îngrijorări.

În lipsa unui acord în Congres, la 1 ianuarie vor intra automat în vigoare reduceri draconice de cheltuieli şi creşteri de impozite, ceea ce ar putea duce la intrarea în recesiune.

De asemenea, Congresul ar trebui să ajungă rapid la un acord privind ridicarea plafonului datoriei publice americane.

Acest dosar afectează politica americană începând din vara anului 2011, când agenţia de evaluare Standard & Poor’s a privat Statele Unite de prestigiosul său triplu A.