Departamentul Justiţiei din SUA publică justificarea percheziţiei la reşedinţa din Florida a lui Donald Trump

Departamentul Justiţiei de la Washington a publicat vineri o versiune editată a declaraţiei în faţa instanţei care a permis FBI (Biroul Federal de Investigaţii din SUA) să confişte documente guvernamentale secrete de la reşedinţa din Florida a fostului preşedinte Donald Trump.

26 aug. 2022, 22:40
Departamentul Justiţiei din SUA publică justificarea percheziţiei la reşedinţa din Florida a lui Donald Trump

„Guvernul desfăşoară o anchetă penală privind îndepărtarea şi depozitarea necorespunzătoare a unor informaţii secrete în spaţii neautorizate, precum şi ascunderea sau eliminarea ilegală a unor înregistrări guvernamentale”, arată încă de la început documentul de 38 de pagini.

Publicarea documentului – care ar putea clarifica dovezile pe baza cărora a avut loc percheziţia fără precedent – a fost ordonată de judecătorul Bruce Reinhart, acelaşi care a aprobat descinderea FBI din 8 august din Palm Beach.

Ancheta urmăreşte să stabilească dacă Trump a luat ilegal documente de la Casa Albă la încheierea mandatului său prezidanţial, în ianuarie 2021, şi dacă a încercat să obstrucţioneze investigaţiile în această privinţă.

Citeşte şi: Stare de urgenţă. Inundaţiile au ucis 900 de oameni şi au distrus 220.000 de case, sunt afectaţi milioane de oameni în Pakistan

FBI a ridicat de la reşedinţa fostului preşedinte peste 20 de cutii cu 11 seturi de documente secrete, unele clasificate chiar „top secret”, cel mai înalt nivel de securitate, potrivit Agerpres.

Procuratura a cerut ca întreaga declaraţie în faţa instanţei pentru obţinerea mandatului să rămână confidenţială, pentru a nu afecta ancheta. Presa a contestat în justiţie această măsură şi a obţinut o versiune editată a documentului.

În decizia de joi, judecătorul Reinhart a arătat că există motive valabile pentru secretizarea parţială a declaraţiei – printre altele, necesitatea de a proteja identităţile unor martori şi ale unor agenţi federali, precum şi strategia acuzării şi materialele pregătite pentru marele juriu care va decide dacă este necesar un proces.

Citeşte şi: Atac devastator al ucrainenilor în Lugansk – Sute de paraşutişti ruşi au fost ucişi