Stare de urgenţă. Inundaţiile au ucis 900 de oameni şi au distrus 220.000 de case, sunt afectaţi milioane de oameni în Pakistan

Ploi torenţiale au lovit zone întinse din Pakistan, iar guvernul a declarat stare de urgenţă pentru a face faţă inundaţiilor, despre care a spus că au afectat peste 30 de milioane de persoane.

26 aug. 2022, 19:51

Pakistanul declară stare de urgenţă. Inundaţiile afectează peste 30 de milioane de oameni. Autorităţile spun că sunt peste 900 de morţi şi 220.000 de case distruse în cel mai grav dezastru provocat de ploile din ultimul deceniu.

Se întâmplă și la case mai mari. Parisul a fost măturat de furtunile care au provocat inundații teribile
Ploilor musonice sunt esenţiale pentru irigarea culturilor şi umplerea lacurilor şi barajelor, dar în fiecare an aduc şi un val de distrugeri, notează The Guardian.

Autoritatea Naţională de Gestionare a Dezastrelor (NDMA) a declarat vineri că peste 900 de persoane au fost ucise în acest an – inclusiv 34 în ultimele 24 de ore – ca urmare a ploilor musonice care au început în luna iunie.

Oficialii spun că inundaţiile din acest an sunt comparabile cu cele din 2010 – cele mai grave înregistrate până acum – când peste 2.000 de persoane au murit şi aproape o cincime din ţară a fost sub ape.

Vineri, biroul premierului Shehbaz Sharif a arătat că 33 de milioane de persoane au fost „grav afectate” de inundaţii, în timp ce agenţia pentru dezastre din ţară a declarat că aproape 220.000 de locuinţe au fost distruse şi alte jumătate de milion au fost grav avariate.

Agenţia pentru dezastre din provincia Sindh a declarat că 800.000 de hectare de culturi au fost distruse numai în această provincie, unde mulţi fermieri trăiesc de la o zi la alta şi de la un sezon la altul.

Furtuni şi inundaţii în Thassos. Mai multe stațiuni au fost lovite de viituri
Ministrul schimbărilor climatice, Sherry Rehman, care miercuri a numit inundaţiile „o catastrofă de proporţii epice”, a declarat că guvernul a declarat stare de urgenţă şi a făcut apel la asistenţă internaţională.

Pakistanul se află pe locul 8 în Indexul de risc climatic global pe termen lung, o listă întocmită de Germanwatch cu ţările considerate cele mai vulnerabile la fenomene meteorologice extreme.

La începutul acestui an, o mare parte din Pakistan a fost cuprinsă de secetă şi caniculă, cu temperaturi care au atins 51C în Jacobabad, provincia Sindh.

A fost lansat un apel naţional de strângere de fonduri, armata pakistaneză afirmând că fiecare ofiţer va dona o lună de salariu în acest sens.