DOSARUL CĂNCESCU. Deputat PNL, în interceptări. Ion Diniţă (PC), acuzat de abuz în serviciu şi dare de mită

Numele deputatului PNL Daniel Zamfir apare în interceptările din dosarul de corupţie de la CJ Braşov, după ce în acest caz un alt parlamentar, Ion Diniţă, este cercetat pentru mai multe infracţiuni, se arată în referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă.

07 oct. 2014, 11:38
DOSARUL CĂNCESCU. Deputat PNL, în interceptări. Ion Diniţă (PC), acuzat de abuz în serviciu şi dare de mită

Procurorii anticorupţie susţin că, din dialogurile purtate între persoanele implicate, se denotă o prudenţă a acestora, iar cele mai multe acţiuni infracţionale au fost derulate în mod sistematic de către Aristotel Căncescu, care a încercat până la intervenţia autorităţilor judiciare şi cu sprijinul persoanelor din CJ ca ‘ în mod fraudulos să acopere abuzurile comise în legătură cu decontarea nejustificată şi necuvenită a sumei de peste 664.000 lei către SC Ramb Sistem, oferindu-i un alt contract de 19 milioane euro. Acest lucru s-a realizat prin înlăturarea practic nelegală şi abuzivă a firmei care câştigase licitaţi, scrie Agerpres.

În acest dosar, preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, şi Radu Ispas, administrator public CJ Braşov, au fost reţinut luni seară de procurorii DNA. Printre acuzaţiile reţinute în cazul lui Aristotel Căncescu se află abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit documentului, deputatul Ion Diniţă este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu în forma complicităţii şi dare de mită.

MITA primită de Aristotel Căncescu, reţinut pentru corupţie: UN TEREN DE TENIS în curtea casei

 ‘Modalitatea infracţională folosită a constituit-o, aşadar, atribuirea, de asemenea abuzivă, de noi contracte de achiziţii publice/execuţie lucrări aceleiaşi societăţi comerciale SC Ramb Sistem de către CJ Braşov, astfel încât tot din sume pe care le-ar fi încasat necuvenit de la Consiliul Judeţean Braşov să restituie suma de peste 664.000 lei reţinută de Camera de Conturi Braşov, ca fiind prejudiciu cauzat prin plata nejustificată a lucrărilor anterior descrise’, se spune în referat.

DNA precizează că, din convorbirile telefonice şi în mediu ambiental interceptate până la acest moment, cu autorizarea prealabilă a instanţei, a rezultat faptul că Aristotel Căncescu a fost ajutat în demersul infracţional.

Semnificativă în acest sens este discuţia în mediu ambiental purtată la 2 septembrie 2014 de vicepreşedintele CJ Braşov, inculpatul Pascu, cu numitul ‘Dan’, identificat ca fiind deputatul Daniel Zamfir, în care primul îi relatează intenţiile preşedintelui CJ Braşov pentru a scăpa de eventuala răspundere penală prin acoperirea prejudiciilor cauzate prin contractele de lucrări anterioare. (…) În aceeaşi încercare de recuperare a prejudiciilor prin atribuiri în continuare de lucrări în mod abuziv, cu nerespectarea legii în materia achiziţiilor publice, din dispoziţia preşedintelui CJ Braşov, vicepreşedintele Mihai Pascu a avut mai multe întâlniri cu deputatul Ion Diniţă, pentru a-l determina să accepte noi contracte cu condiţia ca o parte din bani să fie returnaţi pentru recuperarea prejudiciilor din contractele anterioare’, au constatat procurorii.

De asemenea, arată DNA, din interceptările telefonice/în mediu ambiental purtate de persoane din conducerea CJ Braşov, a rezultat că Aristotel Căncescu s-a întâlnit cu inculpatul Gabriel Bîgiu, persoana care controlează SC Ramb Sistem SRL, pentru a-l convinge să returneze sumele de bani încasate necuvenit în derularea celor două contracte, promiţându-i în schimb că firma va fi favorizată pentru a câştiga licitaţia pentru lucrarea de reabilitare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, proiect finanţat de CJ.