Deputat PNL: „Pot exista discuţii despre cum se va face rotativa”. Alfred Simonis, PSD: „Se va stabili dacă protocolul va fi respectat întocmai sau se vor face modificări”

Deputatul PNL Alin Ignat a afirmat marţi că pot exista discuţii în legătură cu felul în care se va face rotativa, precizând că este bine ca acestea să aibă loc în cadrul coaliţiei.

31 ian. 2023, 13:03
Deputat PNL: „Pot exista discuţii despre cum se va face rotativa”. Alfred Simonis, PSD: „Se va stabili dacă protocolul va fi respectat întocmai sau se vor face modificări”

Alin Ignat a menţionat că acest lucru ar trebui spus direct de colegii de coaliţie, iar până în prezent nu a existat nicio solicitare pe căi oficiale legată de modificări în privinţa rotativei guvernamentale.

“Din punctul de vedere al Partidului Naţional Liberal, lucrurile sunt foarte clare şi noi cred că am arătat acest lucru în toată activitatea Guvernului condus de premierul Nicolae Ciucă până acum, că ne respectăm cu seriozitate angajamentele luate faţă de partenerii de coaliţie şi obiectivele asumate faţă de oameni. Sigur că discuţii pot exista în legătură cu felul în care se va face rotativa. Ce credem noi că este bine e ca aceste discuţii să aibă loc în interiorul coaliţiei, dacă există o dorinţă de a regândi arhitectura Guvernului. Colegii de coaliţie ar trebui să ne spună asta nouă direct şi nu prin intermediul unor declaraţii în presă, cum s-a întâmplat până acum. Deocamdată, pe căi oficiale, noi nu avem vreo solicitare în acest sens. Protocolul negociat a fost tocmai în această idee, o perioadă, premierul să fie de la PNL şi anumiţi miniştri să fie de la PSD şi în perioada următoare să existe schimbări în anumite zone”, a declarat Alin Ignat la Prima News.

El a mai afirmat că dincolo de calcule politice nu este o problemă cu rotaţia premierilor, menţionând că importantă este asigurarea stabilităţii României.

“Cedarea funcţiei de premier la acest moment sau în oricare moment ar fi fost vorba, nu e o chestiune uşoară pentru un partid sau nu e o chestiune probabil foarte lejer de explicat activului de partid, dar e o chestiune pe care noi ne-am asumat-o printr-un protocol şi până la urmă şi protocolul, şi această coaliţie funcţionează în baza lui. Am avut un obiectiv de a asigura o stabilitate în Romania si până la urmă cred că asta primează. Adică dincolo de orice dorinţe, ambiţii politice, calcule, sondaje, procente şi alte proiecţii pe care le-am putea face pentru anul electoral 2024, de exemplu, dincolo de toate aceste lucruri, cred că e mai important cum trecem România prin toate aceste crize suprapuse, prin care populaţia este nevoită să treacă. Eu nu cred că dincolo de orgolii, de calcule politice e o problemă această rotaţie a premierilor şi cred că foarte important ce facem şi de acum înainte. Până acum lucrurile au mers bine, angajamentele au fost respectate cu seriozitate de ambele părţi, chiar dacă există ici pe colo mici frecuşuri sau opinii divergente, aşa cum e normal din punct de vedere ideologic, între cele două partide”, a mai declarat deputatul Alin Ignat.

Citeşte şi: Gabriela Firea, despre prezența femeilor pe listele electorale: ”Egalitatea nu poate rămâne doar la nivel de vorbe”

În replică, deputatul PSD Alfred Simonis a afirmat marţi că în cadrul unor negocieri în coaliţie se va stabili dacă protocolul legat de rotativa guvernamentală va fi respectat întocmai cum a fost parafat în urmă cu un an sau dacă vor fi făcute anumite modificări.

“Toţi liderii importanţi ai celor două, trei partide membre ale coaliţiei au anunţat în repetate rânduri faptul că această rocadă se va întâmpla în luna mai, că Marcel Ciolacu va deveni prim-ministru şi, evident, după aceea, în cadrul unor negocieri normale, fireşti, aşa cum se întâmplă în orice coaliţie, se va stabili dacă protocolul acela va fi respectat întocmai, exact cum a fost parafat în urmă cu un an de zile sau dacă vor fi făcute anumite modificări pentru că dinamica vieţii politice este una accelerată şi în acest an şi jumătate până în mai s-au întâmplat multe lucruri”, a declarat Simonis.

El a menţionat că social-democraţii nu au făcut decât să spună decât că ar fi păcat să fie schimbaţi miniştrii performanţi.

“Noi n-am făcut altceva decât să spunem că la Ministerul Fondurilor Europene domnul Boloş este un ministru performant şi că ar fi păcat să schimbăm ceva unde funcţionează. De asemenea, am spus că la ministerul Transporturilor, domnul Grindeanu este, de asemenea, un ministru performant, că lucrurile încep să se mişte în ceea ce înseamnă construcţii de autostrăzi şi nu numai, fie că vorbim de infrastructură rutieră şi feroviară. De asemenea, ar fi păcat să schimbăm ministrul unui domeniu care funcţionează foarte bine. În măsura în care se va găsi o înţelegere, un consens, vom putea discuta, dacă nu, nu”, a mai transmis deputatul PSD.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu vrea taxă de 1% pe cifra de afaceri pentru multinaționalele din România: „Ceea ce plăteşte capitalul românesc este o regulă corectă”