Deputatul Irimie: Tranzacţia dintre firma Berfige şi Ioana Băsescu ar putea fi anulată

Tranzacţia cu terenurile din comuna Nana dintre Ioana Băsescu şi firma Berfige ar putea fi anulată, a declarat miercuri deputatul conservator Vicenţiu Mircea Irimie, secretarul Comisiei parlamentare de anchetă care a analizat schimburile de suprafeţe agricole din judeţul Călăraşi, citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
09 apr. 2014, 11:56
Deputatul Irimie: Tranzacţia dintre firma Berfige şi Ioana Băsescu ar putea fi anulată

„Considerăm că s-au făcut tranzacţii ilegale pe care le vom dovedi şi cred că, părerea mea proprie, la finalul raportului vom duce lucrurile în zona în care se va anula întreaga tranzacţie între societatea Berfige şi cumpărătorul de drept, respectiv Ioana Băsescu. În urma tuturor tranzacţiilor s-au găsit foarte multe elemente ilegale introduse”, a spus Vicenţiu Irimie într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.

El a precizat că această Comisie specială nu are statutul Corpului de control al premierului. „Chiar dacă Comisia de anchetă Nana este o comisie specială, nu avem statutul pe care îl are Corpul de control al prim-ministrului şi, ca atare, nu avem nici instrumentele şi nici pârghiile pe care le are Corpul de control”, a arătat deputatul PC.

Corpul de control al prim-ministrului va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul schimburilor de terenuri din comuna Nana, judeţul Călăraşi, după ce a constatat operaţiuni şi acte ilicite care pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni, se arată în raportul Corpului de control transmis marţi la solicitarea Agerpres.

Potrivit documentului, atribuţiile legale în legătură cu soluţionarea cererilor privind reconstituirea dreptului de proprietate de către Comisia locală de fond funciar Nana în perioada 1997-2005 au fost exercitate defectuos, iar reconstituirea dreptului de proprietate s-a realizat pe alte terenuri decât vechile amplasamente ale foştilor proprietari, fără obţinerea consimţământului persoanelor îndreptăţite, cu încălcarea prevederilor legale.

Corpul de control a constatat că majoritatea angajaţilor din cadrul Primăriei Comunei Nana, precum şi rudele şi afinii acestora au depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate, la fel şi persoane care nu erau îndreptăţite, potrivit legii.

Raportul descrie şi modul în care societatea Berfige SRL a achiziţionat teren în zonă şi cum l-a vândut, în septembrie 2013, Ioanei Băsescu.