Corpul de control: TERENURILE de la Nana cumpărate de Băsescu, RESTITUITE ILEGAL VIDEO

Publicat: Marţi, 08 Aprilie 2014 11:09 // Actualizat: Miercuri, 09 Aprilie 2014 14:37 // Sursa: romaniatv.net

Corpul de control al prim-ministrului va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul terenurillor achiziţionate de Ioana Băsescu în comuna Nana. Terenurile familiei Băsescu au fost obţinute ilegal de către foştii proprietari, potrivit raportului Corpului de control al premierului. De asemenea, există multe semne de întrebare şi asupra firmei care a strâns toată suprafaţa de teren şi i-a vândut-o fiicei preşedintelui.

Corpul de control a făcut verificări la Primăria Comunei Nana, care au avut ca obiect respectarea prevederilor legale în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate în extravilanul comunei Nana.

Potrivit raportului, terenurile în cauză au aparţinut, începând cu anul 1945, Întreprinderii Agricole de Stat Buciumeni, iar în 1999, prin privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri agricole sau terenuri aflate permanent sub luciu de apă, suprafeţele de teren au fost preluate de către Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Ulterior, prin concesiune, terenul agricol a revenit în exploatarea societăţii Agromixt Buciumeni SA, în schimbul unei redevenţe, până în 2004, când contractul a fost reziliat.

În anii următori, ADS a cedat Comisiei locale de fond funciar Nana o suprafaţă agricolă de 985,8912 ha, pentru reconstituirea dreptului de proprietate persoanelor îndreptăţite.

Raportul arată că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea Comisiei locale de fond funciar în perioada 2008-2013, cu o altă componenţă decât cea aprobată de Prefectura Călăraşi. Modificarea în acte a comisiei s-a făcut abia după iniţierea acţiunii de control. Prin urmare, începând cu 2008, o parte din membrii Comisiei locale de fond funciar Nana au participat la luarea deciziilor fără să fi fost numiţi ca membri prin ordin al prefectului, aşa cum prevedeau dispoziţiile legale.

Conform documentului, la Primăria Comunei Nana au fost înregistrate 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate, iar soluţionarea acestora de către Comisia locală de fond funciar Nana în perioada 1997-2005 s-a făcut defectuos: nu a fost respectată ordinea de înregistrare; reconstituirea s-a realizat pe alte terenuri decât vechile amplasamente ale foştilor proprietari, fără obţinerea consimţământului persoanelor îndreptăţite.

Raportul mai arată că majoritatea angajaţilor din Primăria comunei Nana, precum şi rudele şi afinii acestora au depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Printre aceştia, primarul Gheorghe Dobre şi mama acestuia, fostul primar Dumitru Budeşteanu, fostul viceprimar Florian Decu, Vasilica Preda - contabil şi fiul ei, Marian Dobre, agent agricol.

"Membrii Comisiei locale de fond funciar Nana au aprobat şi propus reconstituirea dreptului de proprietate atât în baza propriilor cereri, cât şi a celor formulate de rudele sau afinii lor, ceea ce reprezintă posibile situaţii de conflict de interese", se precizează în raport.

Corpul de control a constatat totodată că au primit aproape 60 de hectare persoane care nu era îndreptăţite, care nu au avut teren în proprietate predat la cooperativa agricolă de producţie ori la stat sau care nu au avut asemenea moşteniri.

Mai mult, cererile aprobate de Comisia locală de fond funciar nu au fost transmise către Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi în termenul legal, 45 de zile, şi au fost înaintate în 197 până la 1.268 de zile.

Inspectorii Corpului de control au mai constatat că, în perioada 2006-2007, la Primăria comunei Nana au fost înregistrate mai multe contracte de arendare încheiate, în calitate de arendatori, de persoane care nu aveau calitatea de deţinători legali ai terenurilor agricole ce au făcut obiectul acestor contracte, acestea obţinând titlurile după încheierea contractelor de arendare.

"La momentul încheierii contractelor de arendare, terenurile agricole, obiect al acestor contracte, făceau parte fie din domeniul privat al statului şi administrarea Agenţiei Domeniilor Statului, fie din domeniul privat al comunei, respectiv din rezerva Comisiei locale de fond funciar Nana. (...) În concluzie, contractele de arendare înregistrate, în perioada 2006-2007, (...) erau nevalabile şi neopozabile terţilor", indică raportul.

În anul 2009, a mai constatat Corpul de control, terenurile agricole care au făcut obiectul arendării în condiţii nelegale au fost cumpărate de societatea Berfige SRL de la mai multe persoane fizice, firmă care a încheiat şi alte contracte de arendare, unele cu angajaţi ai primăriei.

"Prin aceste contracte, societatea Berfige a achiziţionat un număr de 35 de parcele de teren agricol din extravilanul comunei Nana (...) în suprafaţă totală de 290,41 ha. Suma totală plătită de către societatea Berfige, în perioada 2009-2010, pentru cumpărarea celor 35 de parcele de teren agricol a fost de 3.437.647,92 lei", se menţionează în raport.

Conform datelor obţinute de inspectori, societatea Berfige a fost înfiinţată în 2009, asociaţi şi administratori fiind cetăţeni italieni fără domiciliu sau reşedinţă pe teritoriul României.

"Obiectul principal de activitate al societăţii l-a reprezentat 'Cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii' însă, potrivit datelor transmise Corpului de control al primului-ministru de către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti - Administraţia Sector 5 a Finanţelor Publice, în perioada 2009-30.06.2013, societatea nu a înregistrat venituri din activitatea principală şi (...) 'nu funcţionează la sediul social declarat".

Societatea Berfige, la data de 9 septembrie 2013, a vândut Ioanei Băsescu suprafaţa de 290,41 ha de teren agricol din comuna Nana, pentru suma de 5.844.864,26 lei.

"Până la data formulării răspunsului către Corpul de control al prim-ministrului, societatea nu depusese bilanţul semestrial pentru activitatea desfăşurată în perioada 31.06.2013 - 31.12.2013. De asemenea, societatea Berfige SRL nu a depus declaraţia privind impozitul pe profit aferentă anului 2013, în vederea stabilirii valorii impozitului datorat statului pentru profitul obţinut în urma vânzării terenurilor. Conform prevederilor legale referitoare la introducerea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a situaţiilor financiare anuale simplificate, termenul de depunere a acestora, pentru societăţi, este de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, respectiv până la data de 30.05.2014", se explică în raport.

Pe baza informaţiilor obţinute, Corpul de control al prim-ministrului menţionează că va sesiza organele de urmărire penală cu privire la situaţia terenurilor din comuna Nana.

Premierul Victor Ponta a declarat luni seară că circa 80% din terenurile de la Nana sunt retrocedate ilegal.

"Aproape 80% din terenurile de la Nana sunt returnate ilegal. Veţi vedea că practic tot ce e la Nana, de când s-au dat unor aşa zişi proprietari, până când au ajuns la acei italieni, totul este un lung şir de retrocedări ilegale, beneficiarul final fiind Traian Băsescu", a declarat premierul Victor Ponta.

La finalul lunii martie, Comisia Nana de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi, a început studierea documentelor solicitate autorităţilor naţionale, judeţene şi locale, se arată într-un comunicat de presă transmis de PSD Ilfov. Concluziile comisiei vor fi cuprinse în raportul ce va fi prezentat plenului Parlamentului. 

Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui, a cumpărat 350 de hectare de teren arabil, în localitatea Nana din judeţul Călăraşi. Terenul este compact şi se află pe raza localității Nana, pe tarlaua 28, iar operațiunea de vânzare-cumpărare a fost trecută în Registrul Agricol în data de 19 septembrie 2013.

loading...
21 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
comisia Nana Ioana Băsescu terenuri retrocedate ilegal Nana Traian Băsescu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
18 apr 11:46
...Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul terenurilor achiziţionate de Ioana Băsescu în comuna Nana. Terenurile familiei Băsescu au fost obţinute ilegal de către foştii proprietari, potrivit raportului Corpului de control al premierului. De asemenea, există multe semne de...
16 apr 19:17
...actele de urmărire penală necesare soluţionării cauzei”, se arată în comunicatul transmis de ICCj. Corpul de control: TERENURILE de la Nana cumpărate de Băsescu, RESTITUITE ILEGAL VIDEO De asemenea, concluziile desprinse în urma anchetei Corpului de control sunt de...
09 apr 10:06
Răspunde | Votează email 0 email
zewa
cORPUL DE CONTROL Ponta, valideaza INCEPEREA EXPLORARILOR DE GAZE DE SIST ILEGAL, METODA FRACTURARII IN ROMANIA SI EUROPA INCA NU A FOST VOTATA. Tradatorii s-au folosit de lumea sportului pentru a ajunga la comanda de contiuare a instrainarilor de resurse. jANDARMII, TRADATORII, ACEEASI CARE SI IN 1907 AU TRAS IN TARANII ROMANI, AZI PAZESC CU ARMELE INTERESELE GROFILOR DE LA PUTERE. L-ati omorat pe Ceausescu in ziua de CRACIUN, SI LA 25 DE ANI DE DISTRUGERE A TARII, VRETI SA NE PTRAVITI PENTRU CA URMEAZA PASTELE CU PICATURILE DE MINCIUNI DE LA MICROFOANE. dA D-0LOR, MICROFOANELE AU FACUT REVOLUTIA TERORISTA DIN DECEMBRIE, SI AZI PROCEDATI LA FEL, CU MINCIUNI IN DIRECT PE PREMII IUNCASATE DE GASTILE DE TRADATORI IN AMERICA. Consideratyi, ca ne-ati folosit suficient in productioa de jaf de tara si destabilizarte de tara, si pentru naivitate vom plati, dar tradatorii de tara vor ajunge acolo unde nu vor mai putea sa intervina sa-SI APWERE PROPRIETATILE DIN Elvetia,CIPRU SI MAI ALES Grecia. V-ati facut aeroport pentru jaj si transfer de bunuri prin aeroportul de la BANEASA.
09 apr 08:51
Răspunde | Votează email 0 email
Mimi
Corpul de control al primului ministru ar trebui sa sesizeze organele de control pentru intreaga Romania.
Campionii ilegalitatilor sunt chiar ei, psd-istii.
Tara asta a fost jefuita bucatica cu bucatica...
Totul este facut praf de politic.
Primul guvern resonsabil este cel al psd-ului
Cand tu plagiezi pe fata, cand minti pe fata cand esti in cardasie cu oamnii pe care-i vedem acum in fata .....ai tupeu sa mai vorbesti de terenul de la Nana ?!
Sesizare din care nu se intelege ce a incalcat Basescu sau fiica sa?!
Domnilor sa-l pedepseasac pe Basescu daca a furat ....nu-i nici o problema
Dar cu ponta ce facem?!

O magarie in stil comunist.
O prosteala a celor care nu ai mintea limpede sa judece singuri.
Mi-e greata!!!!!!!
09 apr 02:43
Răspunde | Votează email 0 email
arici
Poate ca aceasta comisie o sa descopere adevaratul motiv pentru care Basescu a cumparat teren agricol la Nana prin intermediul ficei sale.Pur si simplu i-a fost virit pe git de unul din sefii mafiei imobiliare din agricultura, Adrian Radulescu, sau a facut jocurile acestora . Basescu a fost"sfatuit" sa cumpere la Nana. La momentul respectiv un ha de teren agricol costa cel mult 3000 euro. Basescu a platit cu TVA aproape dublu.Ca urmare imediat dupa tranzactie preturile zonei ( si nu numai) au explodat. Avind in vedere faptul ca de la 1 ian 2014 urma sa inceapa vinzarea terenurilor catre starini era nevoie de un "sut in fund" dat cuiva cu firma pentru ca preturile sa creasca. De ce? Pentru ca mafia din agricultura detine 1 milion de ha de paminturi fertile pe care le-au achizitionat prin frauda (Radulescu7 mii de ha!). Acum mafiotii se bat pe burta asteptind ca legislatia sa fie finalizata.Oare presedintele jucator are un rol in aceasta afacere sau pur si simplu a luat teapa?
08 apr 19:02
...vânzare-cumpărare a fost trecută în Registrul Agricol în data de 19 septembrie 2013. Source Article from http://www.romaniatv.net/traian-basescu-a-cumparat-terenuri-restituite-ilegal_137272.htmlCorpul de control: TERENURILE de la Nana cumpărate de Băsescu, RESTITUITE ILEGAL VIDEO...
08 apr 18:58
Răspunde | Votează email 0 email
flit
toata confuzia din retrocedari se datoreaza baronilor lui ilici, pt ca s-a decis SABOTAREA PROPRIETATILOR din Romania, pt a deveni prada usoara "nomenclaturistilor" PSD. Ca pana si Basescu a fost tepuit cu terenuri afumate de mafia retrocedarilor e de bun augur: ANCHETA VA FACE SI MAI MULTA LUMINA IN MATRAPAZLACURILE PSDiste !
08 apr 18:32
Răspunde | Votează email 0 email
Dumitru Dumitru
Mare manipulator vrea sa fie acest Viorel Ponta. El crtede ca suntem asa de prosti?. Nici macar cele 7,4 milioane nu mai sunt. S-au imprastiat.
08 apr 18:03
Răspunde | Votează email 0 email
costel
Din ce am citit,Ioana Basescu nu are nicio implicare si folosirea numeli ei este ilegala.Tranzactiile nu mai pot fi anulate.Deci hai pa!
08 apr 17:51
Răspunde | Votează email 0 email
Alena
Numai PSD-istii lui Ponta puteau face retrocedari ilegale.

Ponta isi bate cuie-n talpa de unul singur :)
Sa vedem cum va descurca itele.
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8024
RON
24 Feb
noapte 1 °
zi 15 °
Ultimele joburi adaugate
24 H