Deputatul Marko Attila, pentru care s-a avizat ARESTAREA preventivă, DISPĂRUT fără urmă

Deputatul Marko Attila, pentru care Camera Deputaţilor a avizat cererea DNA de arestare preventivă în Dosarul retrocedărilor ilegale, a dispărut fără urmă, acesta fiind de negăsit din luna decembrie a anului trecut. Parlamentarul UDMR este anchetat pentru despăgubirea uriaşă acordată omului Elenei Udrea, Stelu, în perioada în care Attila era coleg cu Alina Bica la ANRP, informează România TV.

06 feb. 2015, 10:27
Deputatul Marko Attila, pentru care s-a avizat ARESTAREA preventivă, DISPĂRUT fără urmă

Deşi procurorii au primit undă verde de la Parlament pentru arestarea preventivă a deputatului UDMR, Marko Attila, acesta este de negăsit.

Marko Attila a plecat din ţară chiar în ziua în care Parlamentul a votat arestarea sa, iar surse judiciare spun că s-ar afla în Ungaria, informează România TV.

La data de 3 decembrie 2014, Camera Deputatilor a aprobat arestarea lui Marko Attila, acesta fiind acuzat de abuz in serviciu in dosarul in care este cercetata si fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, privind despagubirea acordata de ANRP pentru un teren supraevaluat din Capitala.

A doua zi, pe 4 decembrie, Marko Attila a fost citat de procurori, însă acesta nu s-a prezentat pe motiv că se află la Budapesta, la o intalnire oficială a maghiarilor de pretitutindeni.

Potrivit România TV, au existat informaţii potrivit cărora deputatul UDMR ar fi plecat de fapt în SUA. Cert este că demnitarul este dispărut fără urmă şi nu a mai ajuns în faţa procurorilor.

CITEŞTE ŞI Deputatul Marko Attila va fi cercetat SEPARAT de dosarul Alinei Bica

De altfel, procurorii au şi decis să disjungă din dosarul Alinei Bica pe cel care îl vizează pe Marko Attila. „Având în vedere faptul că procedurile de citare faţă de inculpatul Marko Attila-Gabor nu au putut fi îndeplinite în totalitate, în aşa fel încât să nu poată fi invocate nerespectarea unor garanţii procesuale privind inclusiv dreptul la apărare, întrucât acesta este plecat din ţară, se va dispune disjungerea cauzei, urmând ca cercetările să fie continuate într-un dosar distinct, sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, anunţa DNA.

Totuşi, deputatul este foarte activ pe pagina sa Facebook, ultima sa postare fiind din 30 ianuarie.

În decembrie, Marko Attila scria pe Facebook că este nevinovat şi cerea încetarea imediată a urmăririi penale împotriva sa. 

Niciodată, în toată cariera mea, nu am abuzat de funcţia mea, nu am pretins şi nu am primit niciun folos material nici pentru mine şi nici pentru altul în niciun caz de retrocedare sau despăgubire. Deoarece eu nu am făcut aşa ceva niciodată, condamn orice persoană şi mă delimitez de toţi cei care au folosit acest proces în scopuri personale. Asigur opinia publică şi organele de anchetă că îmi voi pune la dispoziţie cunoştinţele pentru ca asemenea persoane să răspundă în faţa legii (…) Nu cunosc nicio persoană implicată în presupusele fapte de corupţie în care numele meu este amintit şi nu am participat la şedinţa comisiei la care acele despăgubiri au fost decise, fiind în judeţul Braşov la diferite comemorări cu ocazia Zilei maghiarilor de pretudindeni, iar acest lucru rezultând chiar şi din actele de la dosar, respectiv lipsa semnăturii mele de pe procesul verbal şi toate celelalte acte ale şedinţei”, a scris deputatul UDMR. 

Marko Attila cerea „încetarea imediată a urmăririi penale în privinţa mea, ridicarea oricăror măsuri asiguratorii asupra bunurilor proprietate comună cu soţia şi casarea întregului caz faţă de persoana mea, precum şi redarea reputaţiei de deputat ales, datorită faptului că aceste documente au fost cunoscute de procurorii de caz, chiar din momentul deschiderii dosarului”.

Deputatul UDMR susţinea că acţiunile îndreptate împotriva sa sunt ‘injuste, nelegale şi politice’ şi încalcă drepturile fundamentale ale omului.

CITEŞTE ŞI Dosarul retrocedărilor. DNA: Adam a COLABORAT cu anchetatorii, Hrebenciuc a avut o atitudine OSCILANTĂ

„Afirm că în România este grav afectat statul de drept, siguranţa cetăţeanului în sfera drepturilor constituţionale. Pentru acestea m-am adresat oficial guvernelor şi diplomaţilor Republicii Ungare şi ale Statelor Unite ale Americii (acestea urmărind şi procesul Colegiului Reformat Szekely Miko prin prezenţa lor la fiecare termen) în vedera obţinerii unei protecţii, dar şi pentru a semnala gravele disfuncţionalităţi ale statului de drept. Intenţionez să fac acelaşi lucru şi către alte state, la organisme europene şi internaţionale”, a mai scris deputatul Marko Attila.

La începutul lunii, plenul Camerei Deputaţilor a decis să încuviinţeze arestarea preventivă a lui Marko Attila, acuzat de abuz în serviciu în dosarul în care este cercetată şi fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, privind despăgubirea acordată de ANRP pentru un teren supraevaluat din Capitală. 

Ministrul Justitiei a solicitat Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatilor Marko Attila-Gabor si Catalin Teodorescu, acuzati de abuz in serviciu in dosarul in care este implicata si fosta sefa a DIICOT Alina Bica.