Comisia SIE, aviz favorabil pentru Gabriel Vlase la şefia serviciului. Principalul obiectiv, armonizarea legislaţiei

Comisia parlamentară comună pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe l-a avizat favorabil luni pe Gabriel Vlase pentru a ocupa funcţia de director al SIE.

RomaniaTV.net
02 iul. 2018, 05:16
Comisia SIE, aviz favorabil pentru Gabriel Vlase la şefia serviciului. Principalul obiectiv, armonizarea legislaţiei

Social-democratul Gabriel Vlase a declarat luni că principalul său obiectiv, dacă va fi validat de plenul Parlamentului ca director al Serviciului de Informaţii Externe, va fi armonizarea legislaţiei, aceasta fiind destul de veche în domeniu.

„În cadrul audierilor a fost o discuţie foarte bună vizavi de ceea ce se întâmplă efectiv în domeniul siguranţei naţionale, în primul rând specific pentru Serviciu, atât cât mai ştiu şi eu în perioada în care eram preşedinte la comisie, au trecut ceva ani de atunci, şi eventuale perspective pe care putem să le facem pentru a eficientiza activitatea Serviciului, împreună bineînţeles cu comisia şi cu Parlamentul. Vom avea, după instalare, probabil, foarte multe discuţii aplicate vizavi de situaţiile care sunt sau pot apărea şi care pot fi îmbunătăţite. (…) Nu pot să spun că am obiective majore în sensul că, eu ştiu, trebuie făcute schimbări radicale începând de a doua zi. Sunt situaţii care trenează de ceva ani în ceea ce priveşte armonizarea legislaţiei, pentru că legislaţia este destul de veche şi noi suntem la 20 de ani de la apariţia Legii 1. Între timp, România a devenit membru NATO cu responsabilităţi şi în spaţiul european şi în spaţiul nord-atlantic, deci în primul rând chestiunea cu armonizarea legislaţiei”, a spus Vlase, la Parlament, după audierea sa în Comisia comună parlamentară pentru controlul activităţii SIE.

El a adăugat că va avea în vedere şi „situaţiile specifice din aparat”, pentru că şi acolo sunt probleme în ceea ce priveşte încadrarea, beneficiile, partea socială a angajaţilor serviciilor.

„Aceste lucruri sunt ştiute dinainte, de când eram la comisie, nu mai ştiu cum arată astăzi, dar după ce le voi vedea voi avea aceleaşi discuţii pe care le-am avut şi în calitate de vicepreşedinte al Camerei cu cei implicaţi – miniştri de resort, prim-ministru, preşedinţii Parlamentului, pentru a lua decizii bune pentru funcţionarea Serviciului”, a mai spus el, conform Agerpres.

Gabriel Vlase a precizat că ştie că are susţinerea PSD şi nu a existat niciun moment în care să simtă că partidul nu îl susţine.

Comisia parlamentară comună pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe l-a avizat favorabil luni pe Gabriel Vlase pentru a ocupa funcţia de director al SIE.

S-au înregistrat 5 voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, al reprezentantului USR.

Comisia parlamentară comună pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe a început luni audierea lui Gabriel Vlase, propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de director al SIE.

Decizia privind audierea lui Gabriel Vlase în comisia parlamentară a fost luată miercurea trecută de Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, fără a fi stabilită însă şi o dată pentru votul în plen. 

Potrivit prevederilor legale, sesiunea parlamentară ordinară s-a încheiat în 30 iunie, însă luni începe sesiunea extraordinară.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis în 14 iunie o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care propune numirea în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a deputatului PSD Petru-Gabriel Vlase. 

Iohannis a explicat ulterior că a ajuns la nominalizarea deputatului PSD Gabriel Vlase pentru funcţia de director al SIE după o analiză atentă şi ţinând cont de experienţa şi pregătirea acestuia. Preşedintele a precizat că a fost propunerea sa şi că Vlase a acceptat nominalizarea: ”A fost fix propunerea mea. Nu am avut niciun fel de discuţie cu PSD pe această temă”.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat atunci la Neptun, referindu-se la nominalizarea lui Gabriel Vlase la SIE, că şi el şi Călin Popescu Tăriceanu au primit o adresă în acest sens de la preşedintele Klaus Iohannis, despre care a spus că „aduce mai multe întrebări decât clarificări”. Ironizând declaraţia şefului stattului cu privire la decizia CCR pe tema revocării Laurei Codruţa Kovesi, a adăugat: „O să o citesc până o să înţeleg”.

„Bănuiesc că o să mă întrebe presa după aia, o să spun de acuma ca să folosescă alte întrebări. Să vorbesc puţin despre propunerea pentru SIE. Într-adevăr am primit o adresă de la preşedinte, şi eu şi Călin Popescu Tăriceanu, cu o propunere pentru SiE. Şi acuma ca să citez un clasic în viaţă, încerc să îmi aduc aminte. Această adresă aduce mai multe întrebări decât clarificări, o să o citesc până o să înţeleg, poate e nevoie să facem o dezbatere pe această temă, o să vă comunic. Ăsta e răspunsul la întrebarea nerostită cu nominalizarea pentru SIE”, a spus Dragnea.