Deputatul USR Emanuel Ungureanu cere audierea lui Orban în dosarul Unifarm: „Sunt încrengături politico-interlopo-mafiote”

Deputatul USR Emanuel Ungureanu consideră că în dosarul Unifarm se impune şi audierea premierului Ludovic Orban, pentru că există "încrengături politico-interlopo-mafiote, care duc din păcate chiar în anturajul premierului”.

RomaniaTV.net
06 iul. 2020, 08:27
Deputatul USR Emanuel Ungureanu cere audierea lui Orban în dosarul Unifarm: „Sunt încrengături politico-interlopo-mafiote”

Emanuel Ungureanu a anunţat, la RFI, că va prezenta DNA-ului noi probe în dosarul Unifarm.

„Românii au înțeles foarte bine că din păcate, unii au făcut bani în pandemie. Mâine o să merg la DNA cu noi probe în cazul Unifarm și în cazul altor încrengături politico-interlopo-mafiote, care duc din păcate chiar în anturajul premierului”, a declarat deputatul USR.

Solicitat să aducă dovezi în sprijinul acuzațiilor sale, deputatul USR a răspuns: „Voi aduce indicii foarte clare și voi cere audierea unor martori. Dacă ați urmărit ancheta Rise Project, veți vedea că acești oameni au documentat foarte-foarte atent legăturile dintre oameni din anturajul premierului, care nu știu dacă este responsabil de numele lui care a fost folosit în anumite mesaje care sunt în spațiul public. Sunt dovezi care duc foarte aproape de domnul Orban. Vor trebui să-l audieze procurorii și să stabilească în ce măsură intervențiile pe care le-a făcut el pentru acel transport de măști din Turcia la vicepreședintele turc au fost, cum să spun, știind că acele firme au înțelegeri oculte și a fost o înțelegere de tip consorțiu, ca anumită firmă să câștige licitația sau a fost atras el într-o capcană de oameni în care a avut încredere”.

 

Ludovic Orban merge luni în Parlament pentru dezbateri pe tema achiziţiilor de materiale de protecţie contra COVID-19 prin Unifarm

Prim-ministrul Ludovic Orban merge luni în Camera Deputaţilor, la solicitarea Grupului parlamentar PSD, pentru dezbateri pe tema achiziţiilor de măşti prin Unifarm.

Dezbaterea cu tema „Jaful Unifarm sub masca pandemiei! Schimbarea managerilor de spitale de către Guvernul PNL cu scopul de a se face achiziţii directe de măşti de la Unifarm la preţuri astronomice” începe luni, la ora 16.

Citeşte şi: PSD acuză Guvernul Orban de implicare în scandalul măştilor de protecţie. „Pandemia s-a transformat în pande-mită”

„PSD a decis chemarea premierului la Parlament pentru a da explicaţii despre scandalul de corupţie de la Unifarm. Cangrena PNL este mare, cinismul lor nu cunoaşte margini. În vreme ce românii erau ţinuţi în case, rămâneau foarte mulţi fără locuri de muncă, PNL fura cu zece mâini. E revoltător să profiţi de suferinţa oamenilor, să profiţi de starea de urgenţă, de starea de alertă pentru a băga adânc mâna în banii românilor. Să transmiţi în acest timp că nu sunt bani pentru dublarea alocaţiilor pentru pensii, iarăşi este de un cinism înspăimântător”, afirmă în umră cu o săptămână senatorul PSD Radu Oprea.

PSD a acuzat în repetate rânduri Guvernul pentru achiziţiile de materiale de protecţie în contextul pandemiei de COVID-19 şi pentru preţurile mari de achiziţie.

Acuzaţiile s-au intensificat după ce DNA a anunţat că directorul general al Unifarm, Eugen Adrian Ionel, este cercetat sub control judiciar pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi pretins 760.000 de euro de la un intermediar care reprezenta o firmă, pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului. Adrian Ionel a fost suspendat de la conducerea Unifarm.

Citeşte şi: Ludovic Orban, despre Unifarm: „Nu am avut niciun fel de informaţii că s-ar fi derulat proceduri care nu respectă legea”

Premierul Ludovic Orban a declarat că nu au avut informaţii nici el, nici alţi colegi despre faptul că la Unifarm s-ar fi derulat proceduri care nu respectă legea sau că ar fi existat suspiciuni de corupţie. El a spus că încercarea unora de a face o legătură între Unifarm şi Guvern privitor la acte de corupţie este o imensă manipulare.

„Toată lumea încearcă să creeze o legătură între Guvern şi directorul Unifarm. Deci noi l-am găsit în funcţie pe directorul Unifarm Adrian Ionel, mandatul lui expiră în 14 iulie. Nu am luat decizia să îl schimbăm pentru că în plină pandemie să stai să umbli la conducerea entităţilor numai dacă am fi avut informaţii suficiente de clare şi de precise am fi putut să-l schimbăm. Era complicat să îl schimbi din funcţie pentru că se ştie că procedura de schimbare a unui Consiliu de Administraţie şi a unui manager, în condiţiile legislaţiei actuale, este destul de complicat, adică trebuie să îi plăteşti toate veniturile pe care le-ar fi obţinut până la sfârşitul mandatului. (…) Nu am avut niciun fel de informaţii nici eu, nici alţi colegi despre faptul că la Unifarm s-ar fi derulat proceduri care nu respectă legea sau că ar fi existat suspiciuni de corupţie. Ăsta e primul şi cel mai important lucru pe care vreau să-l spun”, a declarat Ludovic Orban.

El a spus că, dacă cineva a greşit la Unifarm, atunci trebuie să plătească.

„Dacă au existat acte de corupţie şi dacă DNA are aceste date privitoare la fapte de corupţie, dacă cineva a greşit, trebuie să fie pedepsit. Încercarea penibilă a unora de a face legătură între Unifarm, directorul Unifarm şi Guvern privitor la acte de corupţie este o imensă manipulare”, a mai afirmat premierul Orban.