Descinderi în forţă la sediul Deutsche Bank din Germania. Mai mulţi angajaţi ar fi implicaţi în spălare de bani

Au avut loc descinderi în forţă la sediul Deutsche Bank din Germania. Mai mulţi angajaţi ai băncii ar fi implicaţi în operaţiuni ilegale de spălare de bani.

02 mai 2022, 23:51
Descinderi în forţă la sediul Deutsche Bank din Germania. Mai mulţi angajaţi ar fi implicaţi în spălare de bani
Descinderi la sediul Deutsche Bank din Germania

Descinderi în forţă la sediul Deutsche Bank din Germania. Biroul de poliţie federală, procurorii criminalişti şi Autoritatea de Supraveghere Financiară au făcut, vineri, percheziţii la sediul central al Deutsche Bank din Frankfurt.

Descinderi la sediul Deutsche Bank din Germania

Procurorii au precizat într-un comunicat de presă că mandatul de percheziţie a fost emis de tribunalul districtual din Frankfurt, pe baza suspiciunii că angajaţi anonimi ai Deutsche Bank ar fi încălcat legile împotriva spălării banilor. Aceştia au refuzat să ofere mai multe detalii.

Citeşte şi Cresc ratele creditelor românilor. Robor la 3 luni a trecut de pragul de 5%

Reprezentanţii Deutsche Bank au confirmat percheziţii şi au declarat că acestea au fost legate o potenţială spălare de bani.

Surse din cadrul anchetei au declarat pentru Financial Times că descinderile au vizat o plată efectuată de Rifaat al-Assad, un unchi al preşedintelui sirian. Acesta a fost condamnat anul trecut în Franţa la patru ani de închisoare pentru spălare de bani. Assad nu a fost client al Deutsche Bank, dar banca germană, în urmă cu aproximativ cinci ani, a compensat cel puţin o plată în numele unui creditor unde Assad avea un cont.

Banca corporatistă a Deutsche oferă servicii bancare corespondente altor creditori. În astfel de tranzacţii, aceasta acţionează ca intermediar, compensând fluxurile transfrontaliere de bani între bănci.

Plata a fost identificată de Deutsche Bank atunci când şi-a verificat datele pentru tranzacţii legate de Assad după condamnarea acestuia în Franţa şi a fost ulterior raportată autorităţii germane de combatere a spălării banilor. Conexiunea cu Assad a fost raportată pentru prima dată de Handelsblatt.

Alte persoane au declarat pentru FT că percheziţiile au vizat sume de bani suspecţi pe care Deutsche le-a compensat în calitate de bancă corespondentă, dar nu au confirmat identitatea persoanei implicate.

Percheziţia este o lovitură pentru directorul general Christian Sewing, care a promis să pună capăt lungului istoric de probleme juridice şi de comportament necorespunzător al Deutsche, după ce a fost promovat la conducerea instituţiei în urmă cu patru ani.

„În ultimii ani, ne-am redus semnificativ riscurile juridice”, a declarat el în 2019, adăugând că banca a cheltuit „foarte mult” pentru a-şi întări controalele interne. „Ne îmbunătăţim constant şi nu vom face niciun compromis”.

Acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu aproape 3% la aflarea veştii, dar şi-au revenit în mare parte până la începutul după-amiezii, potrivit Ziarul Financiar.

Citeşte şi Banca Mondială anunță încă o rundă de scumpiri la alimente, cu 36%. România, direct vizată de noul context economic: „Țările cu datorii mari trebuie să le achite”