Descinderi la clanul Corduneanu. Interlopii sunt acuzați că dădeau bani cu camătă, iar dobânzile ajungeau și la 400 la sută

Descinderi în forta la camătari periculoși, în Iași. Sunt vizați chiar membrii din clanul Corduneanu care dădeau împrumuturi chiar și cu 400% dobândă.

31 oct. 2022, 09:20
Descinderi la clanul Corduneanu. Interlopii sunt acuzați că dădeau bani cu camătă, iar dobânzile ajungeau și la 400 la sută

Descinderi la clanul Corduneanu. Procurorii DIICOT au anunţat că au pus în aplicare 42 de mandate de percheziție domiciliară în două cauze penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, spălarea banilor și tentativă la înşelăciune. Luni dimineaţă, zeci de mascaţi au înconjurat casa lui Adrian Corduneanu.

Citeşte şi: Vila lui Adrian Corduneanu, pusă sub sechestru. Cum arată casa interlopului din Iaşi

Potrivit procurorilor, de la începutul anului 2021, pe raza municipiului Iași, s-au constituit două grupuri infracționale organizate în scopul acordării de împrumuturi bănești cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 și 120% şi, în anumite cazuri, și de 400%.

„Membrii celor două grupuri infracționale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informații că sunt solvabile și dețin bunuri mobile și/sau imobile de valoare.

Astfel, în perioada 2021 -2022, membrii grupurilor infracționale organizate au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi cu dobânzi excesive, până în prezent, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate.

După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate cât și a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la amenințări cu acte de violență sau lipsiri de libertate.

Citeşte şi: Tzancă Uraganu, chef de zile mari în sufrageria lui Adrian Corduneanu! Manele „la rece” şi dedicații pentru membrii lumii interlope FOTO&VIDEO

Pentru a conferi o aparență de legalitate împrumuturilor, aceștia determinau persoanele vătămate să încheie, inițial, contracte de împrumut în care era trecută suma împrumutată și dobânda impusă şi, ulterior, erau încheiate contracte de dare în plată prin care membrii grupurilor infractionale au intrat în posesia unor suprafețe importante de teren, a căror valoare depășeşte și cu de 10 ori valoarea împrumutului acordat”, a transmis DIICOT.

Acțiunea de la Iaşi a fost realizată cu sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava , BCCO Galați , BCCO Bacău , SCCO Vaslui , SCCO Botoșani , SCCO Vrancea și a jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău și din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași. Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T., Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.