DESCOPERIRE ARHEOLOGICĂ importantă în zona Autostrăzii Transilvania

O necropolă celtică de incineraţie, cu 56 de morminte, care ar putea data din perioada cuprinsă între sfârşitul secolului IV î. Hr. şi secolul al III-lea î. Hr, a fost descoperită în timpul unor cercetări arheologice la Autostrada Transilvania.

07 oct. 2014, 14:42
DESCOPERIRE ARHEOLOGICĂ importantă în zona Autostrăzii Transilvania

Arheologul Sorin Cociş, şeful echipei de cercetare arheologică, a declarat că mormintele identificate aparţin unor luptători care aveau asupra lor arme, cum ar fi săbii, cuţite, fragmente de scut, dar s-au descoperit şi brăţări din bronz şi argint, vase ceramice, precum şi urne funerare, scrie Mediafax.

Citeşte şi Descoperire arheologică inedită la Iaşi: Două tăbliţe de piatră, cu inscripţii vechi de mii de ani

Arheologul a spus că aceasta este prima astfel de necropolă celtică descoperită în judeţul Cluj şi printre cele mai bogate din România. Cronologic, pe baza datelor preliminare, cimitirul poate fi încadrat între sfârşitul secolului IV î. Hr. şi secolul al III-lea î. Hr.

Mormintele au fost descoperite la adâncimea de aproximativ un metru sub pământ, iar acestea se extind şi în afara zonei afectate de ampriza autostrăzii, „numărul mormintelor fiind cu siguranţă mai mare decât cel cunoscut până acum”.

Vestigiile descoperite vor fi restaurate şi expuse, ulterior, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Citeşte şi Descoperire ARHEOLOGICĂ INEDITĂ, făcută de un COPIL de 11 ani din greşeală FOTO