Descoperire colosală! Autorităţile americane au găsit un ou Fabergé pe un iaht confiscat de la un oligarh rus

Ouăle Fabergé au fost create la Sankt Petersburg la sfârşitul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului al XX-lea. Dacă oul este autentic, ar fi unul dintre puţinele rămase în lume şi ar valora milioane de dolari. 

21 iul. 2022, 11:57
Descoperire colosală! Autorităţile americane au găsit un ou Fabergé pe un iaht confiscat de la un oligarh rus

Oficialii americani anunţă că au recuperat un posibil ou Fabergé de pe un iaht confiscat în Fiji de la un oligarh rus, potrivit CNN.

Oficialii americani au recuperat ceea ce pare a fi un ou Fabergé de pe un iaht confiscat de la un oligarh rus în Fiji, a declarat adjunctul procurorului general Lisa Monaco.

Iahtul în valoare de 300 de milioane de dolari, deţinut de oligarhul sancţionat Suleiman Kerimov, a fost transportat de către oficialii americani din Fiji în Golful San Diego la sfârşitul lunii trecute.

Monaco a declarat la Forumul de securitate Aspen că oul cu bijuterii a fost una dintre cele mai „interesante” descoperiri pe care oficialii federali le-au făcut la bordul iahturilor confiscate.

SUA va dona armele confiscate Ucrainei. Cât primește un cetățean care predă un pistol
Începând din martie, SUA şi aliaţii săi au confiscat active ruseşti în valoare de miliarde de dolari, potrivit Departamentului Trezoreriei. Confiscările au fost făcute ca urmare a războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Iahtul Amadea în valoare de 300 de milioane de dolari, deținut de Suleiman Kerimov, oligarh sancționat în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina, a fost transportat în Golful San Diego la sfârșitul lunii trecute. În luna mai, la cererea Statelor Unite, autoritățile din Fiji au confiscat ambarcațiunea.

Potrivit sursei citate, procurorul general adjunct al Statelor Unite, Lisa Monaco, a precizat că oul-bijuterie a fost una dintre cele mai „interesante” descoperiri pe care oficialii federali le-au făcut la bordul iahturilor confiscate.

Dacă oul se dovedește a fi autentic, ar fi unul dintre puținele rămase în lume și ar valora milioane de dolari. Ouăle Fabergé au fost create la Sankt Petersburg la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea. Cel care a manufacturat această bijuterie a fost bijutierul Peter Carl Fabergé, fiul unui alt maestru bijutier, Gustav Fabergé. Fiecare ou Fabergé ascundea o surpriză la interior, tot sub forma unei bijuterii. Între anii 1885-1916 au fost create 50 de piese, 10 pentru țarul Alexandru al III-lea – care îi ofera soției sale câte una în fiecare an – și alte 40 de piese pentru țarul Nicolae al II-lea. Ouăle lui Fabergé erau realizate din aur sau argint, cu pietre preţioase sau semipreţioase.

Guvernul SUA i-a confiscat lui Abramovici două avioane. Oligarhul a pierdut dintr-un foc o jumătate de miliarde de dolari
Începând din martie, autoritățile din diverse țări au confiscat vase și vile de lux deținute de miliardari ruși, ca răspuns la sancțiunile impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Suleiman Kerimov a mai fost sancționat de Statele Unite în 2014 și 2018, ca răspuns la acțiunile Rusiei în Siria și Ucraina. Oligarhul rus fost sancționat și de Uniunea Europeană. Grupul operativ KleptoCapture al Departamentului de Justiție al SUA s-a concentrat pe confiscarea iahturilor și a altor bunuri de lux pentru a pune sub presiune finanțele oligarhilor ruși, în încercarea de a pune presiune pe președintele rus Vladimir Putin în legătură cu războiul din Ucraina.

Autoritățile din SUA spun că Suleiman Kerimov face parte din grupul de oligarhi care au legături directe și profitabile cu guvernul rus