DESCOPERIRE EPOCALĂ. Strămoşul omului trăia în colonii, la 5 kilometri sub pământ

Modul în care viaţa a apărut pe Pământ continuă să fie unul dintre cele mai mari mistere ale lumii. Acum, însă, oamenii de ştiinţă susţin că primele forme de viaţă de pe Terra care s-au înmulţit nu îşi aveau originea la suprafaţa planetei, aşa cum se credea până acum, ci în subteran.

09 dec. 2013, 11:48
DESCOPERIRE EPOCALĂ. Strămoşul omului trăia în colonii, la 5 kilometri sub pământ

În urma cercetărilor realizate recent, oamenii de ştiinţă au descoperit microbi care trăiesc şi se reproduc la 5 kilometri în subteran, scrie descoperă.ro. Mai mult, studiile au demonstrat că este foarte posibil ca aceste forme de viaţă să fi supravieţuit în izolare totală timp de milioane, poate chiar miliarde, de ani.

Unul dinte ultimele studii realizate în straturile profunde ale biosferei a scos la iveală că aceşti microbi formează, în subteran, o comunitate din indivizi care, în ciuda faptului că trăiesc în zone diferite, sunt similari din punct de vedere genetic.

Similaritatea globală a unor astfel de forme de viaţă izolate sugerează faptul că ele ar fi evoluat direct dintr-un strămoş comun care a trăit cu mult timp în urmă, acum aproximativ 3,5 miliarde de ani.