Forme de viaţă, descoperite unde nimeni nu se aştepta: La 8km deasupra suprafeţei Pământului

Pentru prima oară, cercetătorii au descoperit forme de viaţă unde nimeni nu se aştepta: în troposferă, adică stratul de atmosferă aflat la 8-15 km deasupra suprafaţei Pământului. Şi mai impresionant este faptul că 20% din particulele din troposferă sunt, de fapt, organisme vii.

30 ian. 2013, 19:39
Forme de viaţă, descoperite unde nimeni nu se aştepta: La 8km deasupra suprafeţei Pământului

Această descoperire este extrem de importantă pentru înţelegerea vremii, răspândirea bolilor şi viaţa pe alte planete.

Experţii credeau până acum că toate particulele suspendate din această zonă a atmosferei erau praf şi sare, dar acest nou studiu, primul de acest fel, demonstează că viaţa poate exista în locuri unde nu ne imaginăm, trăind şi hrănindu-se în condiţii extreme.

„Nu ne aşteptam să găsim atât de multe microorganisme în troposferă, considerată drept un mediu dificil pentru viaţă. Este o diversitate de specii, dar nu toate bacteriile pot trăi în partea superioară a troposferei”, a declarat Kostas Konstantinidis, asistent profesor la Georgia Institute of Technology’s School of Civil and Environmental Engineering.

Organismele au fost capturate cu o sondă specială, aflată la bordul aeronavei NASA DC-8, în timpul misiunii Genesis and Rapid Intensification Processes, un program creat pentru a studia masele de aer de joasă şi înaltă altitudine asociate cu furtunile tropicale. Mostrele au fost obţinute înainte, în timpul şi după două uragane tropicale imense: Earl şi Karl, din 2010.

În mostrele de aer, cercetătorii au descoperit bacterii cu dimensiuni între 0,25-1 micron diametru şi câteva ciuperci. Bacteriile erau de orginie atât marină, cât şi terestră.

Cercetătorii cred că aceste organisme joacă un rol foarte important în vreme. Potrivit profesorului Athansios Nenes, de la Georgia Tech School of Earth and Atmospheric Sciences and School of Chemical and Biomolecular Engineering, ele ar putea afecta norii şi formarea gheţii. „În absenţa prafului sau a altui material care ar putea furniza un nucleu pentru formarea gheţii, prezenţa acestor microorganisme ajută la formarea gheţii la aceste altitudini şi atrag umezeala din jur. Dacă sunt de mărimea potrivită pentru formarea gheţii, ar putea afecta norii din jurul lor”, spune cercetătorul.

Experţii spun că aceste bacterii şi ciuperci s-ar hrăni cu compuşi de carbon care plutesc în aer, un lucru care trebuie încă dovedit.”Pentru aceste organisme, poate, condiţiile nu sunt prea dure. Nu aş fi surprins dacă ar fi viaţă şi în nori, dar asta încă nu ştim cu siguranţă”, a declarat prof. Konstantinidis.

Acest lucru înseamnă că ar putea exista alte bacterii care să plutească şi în atmosfera altor planete.