Descoperire macabră pe o ambarcaţiune cu imigranţi

Aproximativ 30 de cadavre au fost găsite pe o ambarcaţiune cu imigranţi salvată în plină noaptea în Canalul Siciliei care separă Italia de coastele nod-africane, au anunţat luni agenţiile italiene de presă, care citează Marina şi Paza de Coastă, potrivit AFP.

30 iun. 2014, 05:06
Descoperire macabră pe o ambarcaţiune cu imigranţi

Echipele de salvare au făcut această macabră descoperire când au urcat la bordul unei nave de pescuit care transporta aproximativ 590 de refugiaţi şi imigranţi, pentru a evacua imediat la sol persoanele în dificultate, printre care şi două femei însărcinate.

Ambarcaţiunea a fost remorcată de nava Grecale a Marinei şi urma să ajungă luni la Pozzallo, în sud-estul Siciliei.

Imigranţii au murit aparent asfixiaţi. Trupurile neînsufleţite au fost găsite într-o parte a navei spre care accesul era dificil.

Nu este pentru prima dată când echipele de intervenţie găsesc cadavre de imigranţi la bordul navelor salvate în Canalul Siciliei, însă până acum niciodată un număr atât de mare.

La 14 iunie, 10 imigranţi s-au înecat în naufragiul ambarcaţiunii lor la doar 70 de km de coastele libiene, acolo unde Marina italiană venise pentru a le oferi ajutor. Alţi 39 de imigranţi care se aflau pe aceeaşi barcă pneumatică au fost salvaţi de o navă a Marinei.

Marina a anunţat că, în cursul weekendului, a venit în ajutorul a 1.654 de imigranţi şi refugiaţi plecaţi din ţările lor cu şapte ambarcaţiuni şi bărci de pescuit.

Intervenţiile se înscriu în operaţiunea ‘Mare Nostrum’, lansată de Italia în toamna anului 2013 după două naufragii tragice, unul în apropiere de Lampedusa şi un altul în apropiere de Malta, care s-au soldat cu cel puţin 400 de morţi.

Experţii atrag însă atenţia că operaţiunea are ca efect secundar faptul că navele militare italiene merg tot mai în larg şi se apropie de coastele libiene, ceea ce alimentează fluxul de plecări.

Potrivit autorităţilor, de la începutul anului, peste 60.000 de imigranţi şi refugiaţi fugiţi de război şi în căutarea unei vieţi mai bune au debarcat în sudul Italiei. Recordul din 2011, când numărul de imigranţi a ajuns de 63.000 de persoane din cauza Primăverii Arabe, ar urma să fie depăşit.