Descoperirea care împacă religia cu ştiinţa: Locul naşterii lui Buddha, găsit de experţi

Arheologii care lucrează în Nepal au anunţat că au descoperit o structură din cel de-al VI-lea secol î.Hr. ce ar putea fi cel mai vechi templu budist din Nepal şi care ar demonstra că Buddha s-a născut acolo.

25 nov. 2013, 21:05
Descoperirea care împacă religia cu ştiinţa: Locul naşterii lui Buddha, găsit de experţi

Acesta este primul material arheologic care leagă de viaţa lui Buddha şi, prin urmare, începuturile buddhismului, de un anumit secol, potrivit National Geographic.

Exacavaţiile de la templul Maya Devi din Lumbini, Nepal, un site UNESCO, identificat de mult ca fiind locul naşterii lui Buddha, au scos la iveală o structură de lemn din cel de-al VI-lea secol î.Hr, aflată sub alte temple din cărămidă. Structura avea acelaşi design ca şi templele de deasupra, dar are un spaţiu deschis în centru, care face legătura cu povestea naşterii lui Buddha.

Până acum, cele mai vechi dovezi arheologice ale templelor buddhiste din Lumbini datau din cel de-al III-lea secol î.Hr., din vremea împăratului Asoka, care a răspândit buddhismul din Afganistanul de azi până în Bangladesh.

„Nu se cunosc multe despre Buddha, decât din câteva texte şi din tradiţiile orale. Ne-am gândit – poate că arheologia va descoperi mai multe despre naşterea sa. Acum, pentru prima dată, avem o secvenţă arheologică la Lumbini care ne arată un templu al său chiar din secolul al VI-lea î.Hr”, a declarat arheologul prof. Robin Coningham, de la Universitatea Durham din Marea Britanie.

„Aceste descoperiri sunt foarte importante pentru a înţelege mai bine locul naşterii lui Buddha. Guvernul din Nepal va face toate eforturile pentru a conserva acest sit important”, a declarat Ram Kumar Shrestha, ministrul Culturii din Nepal.

Potrivit tradiţiei buddhiste, regina Maya Devi, mama lui Buddha, l-a născut în timp ce se ţinea de creanga unui copac din Grădina Lumbini, la jumătatea drumului dintre regatul soţului ei şi cel al părinţilor săi. Coningham şi colegii săi spun că spaţiul deschis din centrul templului din lemn ar fi găzduit un copac. Templele din cărămidă construite mai târziu au fost şi ele aranjate astfel încât să păstreze spaţiul acela deschis.

Lumbini este unul dintre siturile cele mai importante asociate cu viaţa lui Buddha. Altele sunt Bodh Gaya, unde Siddhārtha Gautama a devenit Buddha, adică cel „luminat”, Sarnath, unde a predicat şi Kusinagara, unde a murit. Buddha a murit la vârsta de 80 de ani şi le-a recomandat tuturor să viziteze Lumbini.

Templul Maya Devi încă mai există şi în ziua de azi, iar numeroşi călugări şi vizitatori vin acolo să mediteze.