Deşertul României se va apropia de Bucureşti. Periculosul fenomen, subiect la televiziunile internaţionale VIDEO

Publicat: Vineri, 18 Septembrie 2020 17:51 // Actualizat: Vineri, 18 Septembrie 2020 17:51 // Sursa: romaniatv.net

Postul germano-francez ARTE difuzează, vineri, un documentar de o jumătate de oră dedicat fenomenului deșertificării din România. Potrivit unui specialist citat în reportaj, în următoarele decenii, fenomenul deșertificării ar putea atinge suprafețe întinse până aproape de București.

Nisipul a cucerit regiunea Olteniei din sudul României. Se face tot mai cald și mai uscat, iar furtunile de nisip duc acum problema la București. Ecologiștii încearcă să prevină cele mai negre scenarii cu reîmpăduriri, în timp ce fermierii trebuie să se adapteze la noi culturi, relatează site-ul ARTE, citat de G4Media.ro.

Consecințele schimbărilor climatice pot fi văzute și resimțite clar în regiunea Oltenia. Acolo unde pajiștile și pădurile verzi ocupau odată malurile Dunării, astăzi puteți vedea doar zone nisipoase. Zona acoperă acum peste 800 de kilometri pătrați de-a lungul Dunării. Vântul suflă nisipul în sate și chiar în capitala București, care se află la peste 200 de kilometri distanță. Este rezultatul unei combinații de schimbări climatice și o politică agricolă nemiloasă. În anii 1970 și 1980, dictatorul Nicolae Ceaușescu a dorit să promoveze producția agricolă pe scară largă prin tăierea pădurilor și drenarea lacurilor.

Citeşte şi Donald Trump stârneşte din nou controverse cu privire la încălzirea globală: "În cele din urmă vremea se va răci"

Ecologiștii, antreprenorii și politicienii locali încearcă acum să oprească devastarea continuă din sudul țării lor. Parlamentarul bucureștean și activistul de mediu Octavian Berceanu călătorește regulat în regiune pentru a găsi principalele surse de colmatare. Împreună cu inginerul forestier Dan Popescu, încearcă să-i convingă pe localnici și oficiali să planteze copaci în câmpurile îngrămădite.

Fermierii cu greu pot cultiva legume pe solurile nisipoase. Chiar și culturile de cereale cum ar fi porumbul nu mai pot găsi substanțe nutritive suficiente pe câmpuri. În suferința lor, acum cultivă în principal pepeni.

În Oltenia, ceva se întâmplă deja în alte părți ale Europei ca urmare a schimbărilor climatice: o secetă vara după alta, cu consecințe grave pentru mediu și agricultură. Reportajul video:

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
desert romania deşertificare schimbări climatice
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8747
RON
30 Oct
noapte 10 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H