Deserturile tradiţionale sunt acum mai sănătoase! Iată secretul

Studiile de specialitate au demonstrat ca romanii obisnuiesc sa consume o cantitata foarte mare de alimente, in perioada sarbatorilor de iarna. Si dintre ele, mai ales dulciuri! In zilele dintre Craciun si Anul Nou, romanii mananca mai mult de 3000 de calorii la o singura masa si de cel putin 5 ori mai multe dulciuri decat ar consuma intr-o zi obisnuita din restul anului.

21 dec. 2016, 11:20
Deserturile tradiţionale sunt acum mai sănătoase! Iată secretul

Atmosfera de sarbatoare ne face sa uitam de aspectele importante care ne pun in pericol sanatatea. Aceasta supra-alimentare cauzeaza modificari in organism si afecteaza buna functionare a sistemului digestiv si nu numai. Tendinta de a manca continuu nu face decat sa provoace o schimbare drastica a „ceasului” organismului, iar cantitatea mare de alimente bogate in zahar este extrem de nociva.

Excesul de zahar afecteaza sanatatea

In timp ce multe persoane sunt constiente de efectele negative ale unui aport prea mare de grasimi asupra corpului, acestea tind sa ignore dezavantajele consumului de zahar aduse sanatatatii. Glucoza si fructoza formele de monozaharide pe care le absoarbe din belsug organismul, provin in aceasta perioada de sarbatori mai ales din carbohidratii simpli, cum ar fi zaharul si mierea.

„Monozaharidele de acest tip se absorb foarte rapid dupa patrunderea lor in tubul digestiv si stimuleaza – in cazul glucozei – aproape imediat sinteza si descarcarea intensa de insulina din pancreas. Acest fenomen duce la absorbtia rapida a glucozei din sange si revenirea rapida a poftei de dulce cu instituirea unei nevoi de aport aproape permanent. Aceasta stimulare repetitiva a sintezei si descarcarii de insulina epuizeaza celulele pancreatice producatoare si le modifica raspunsul”, explica dr. Horatiu Albu, master in biologie moleculara.

In plus, fata de modificarile metabolice asociate consumului excesiv de zahar, acesta are un efect profund asupra sanatatii intestinului, a microbiotei (florei intestinale), a functionarii corespunzatoare a digestiei dar si asupra psihicului consumatorului. Comportamentele adictive, afectiunile metabolice, disimune, fungice dar si cancerul sunt asociate din ce in ce mai mult cu modificarea florei intestinale si cu aportul de alimente ce contin mult zahar.

Indulcitorii naturali – alternativa sanatoasa pentru deserturile de sarbatori

Este important sa avem un organism sanatos si un sistem imunitar puternic pentru a rezista in fata fenomenelor climatice nefavorabile si abundentei de microbi si virusuri din perioada rece a anului. Pregatiti-va organismul si mentineti-l sanatos chiar si in perioada sarbatorilor, prin consumarea alimentelor sanatoase, chiar daca este vorba despre deserturile traditionale, in fata carora nu puteti rezista.

„Acum aveti posibilitatea sa va bucurati din plin de bucatele pregatite pentru sarbatori, mai ales de deserturile traditionale, care pot fi mai sanatoase daca veti inlocui zaharul cu indulcitori naturali. Sunt o altenativa sanatoasa si foarte gustoasa, care au un indice glicemic foarte scazut, iar unele dintre ele chiar incarcatura glicemica si calorica zero. Efectele negative asupra sanatatii ale consumului mare de zahar, glucoza si fructoza libera sunt astfel mult diminuate „, afirma specialistul.

O alimentatie corespunzatoare si un stil de viata sanatos sunt cheia pentru a va bucura din plin de frumusetile vietii, mai ales in perioada magica a sarbatorilor de iarna. Gustul dulce al deserturilor pregatite de sarbatori poate fi acum mai sanatos ca niciodata, datorita indulcitorilor de buna calitate care inlocuiesc nocivul zahar supraadaugat.