Deşi este în puşcărie, Sorin Ovidiu Vântu stă pe o „comoară” de 10 miliarde de euro

Aflat în închisoare, Sorin Ovidiu Vântu este proprietarul unui zăcământ în Munţii Bihorului, a cărui valoarea este estimată la 10 miliarde de euro.

13 mai 2014, 10:26
Deşi este în puşcărie, Sorin Ovidiu Vântu stă pe o „comoară” de 10 miliarde de euro

Sorin Ovidiu Vantu se afla in prezent in penitenciar, unde ispaseste pedeapsa de doi ani de inchisoare in dosarul in care este acuzat ca l-a favorizat pe Nicolae Popa, fostul sef al FNI. In 2011, Vantu a fost retinut pentru devalizarea companiei Petromservice (PSV), prilej cu care a declarat: „Miza este zacamantul de zece miliarde de euro de la Budureasa”, scrie wowbiz.ro.

Citeşte şi BOMBĂ în FOTBAL: Sorin Ovidiu Vîntu vrea să cumpere RAPIDUL

La Budureasa, in judetul Bihor, exista o mina de calcar brucit, din care se extrage magneziu, care este utilizat in industria aeronautica si in cea producatoare de masini. Zacamantul a fost descoperit la sfarsitul anilor ’70, dar statul comunist nu a avut tehnologia necesara extragerii, abandonand proiectul.

Dupa Revolutie, compania Geoasset a detinut licenta de exploatare, aceasta fiind cumparata in 2007 de Petromservice. In 2011, inainte ca Vantu sa fie arestat, interpusi ai omului de afaceri ar fi achizitionat un off-shore din Cipru ce detinea PSV, deci si zacamantul de la Budureasa.

Citeşte şi Sorin Ovidiu Vîntu, audiat la DNA în dosarul Realitatea TV

„In lume sunt patru zacaminte de brucit cu valoare economica, in China, in Rusia, in Coreea de Sud si in Romania. Ca valoare a zacamantului, am fi pe locul 2, dupa cel din Rusia. China importa materie prima si din Rusia si din Coreea pentru obtinerea magneziului. Noi putem sa devenim al doilea producator mondial de magneziu nu pe o perioada de 10 ani si am epuizat zacamantul, ci constant timp de 60-70 de ani”, a declarat Gelu Maracineanu, specialist în minerit.