Despăgubirile din dosarul Colectiv decise în sarcina ISU vor fi achitate din Fondul de rezervă al Guvernului

Decizia bomba a momentului. Despăgubirile din dosarul Colectiv decise în sarcina ISU vor fi achitate din Fondul de rezervă al Guvernului. S-a pregătit deja actul normativ. Este vorba despre despăgubiri în valoare de milioane de euro.

17 iun. 2022, 14:06
Despăgubirile din dosarul Colectiv decise în sarcina ISU vor fi achitate din Fondul de rezervă al Guvernului

Bani de la stat din fondul de rezervă pentru victimele de la Colectiv. Un proiect de hotărâre de Guvern prevede că despăgubirile decise de instanță în dosarul Colectiv în sarcina ISU București-Ilfov, în valoare de circa 300 de milioane de lei, vor fi achitate din Fondul de rezervă al Guvernului.

„La nivelul Guvernului, s-a decis ca specialiștii de la nivelul Ministerului Finanțelor și Ministerului Justiției să stabilească în cel mai scurt timp mecanismul concret de plată a despăgubirilor dispuse prin Hotărârea Judecătorească privind Dosarul ”Colectiv””, a transmis Biroul de Presă al Guvernului.

Citeşte şi: Piedone vrea să iasă din închisoare. Fostul primar, cale extraordinară de atac în cazul condamnării în Dosarul Colectiv

Cristian Popescu-Piedone, fost primar al Sectorului 4 și actual primar al Sectorului 5, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de închisoare.

Majoritatea pedepselor au fost reduse de către Curtea de Apel București, față de cele primite la instanța de fond.

Sentinţe finale în Dosarul Colectiv:
Cristian Popescu Piedone – 4 ani cu executare
Alin George Anastasescu (patron club) – 11 ani și 8 luni cu executare
Costin Mincu (patron club) – 8 ani cu executare
Paul Gancea (patron club) – 6 ani și 4 luni cu executare
Viorel Zaharia (pirotehnist) – 6 ani și 10 luni cu executare
Marian Moise (pirotehnist) – 6 ani și 10 luni cu executare
Cristian Niţă, Director firme artificii – 2 ani si 6 luni
Pompier Radu Antonita – 7 ani si 6 luni.

Pe lângă pedepsele definitive în dosarul Colectiv, Curtea de Apel a dispus ca o parte dintre cei condamnați să plătească despăgubiri de zeci de milioane de euro către familiile victimelor și către supraviețuitori.

Victimele din clubul Colectiv care au suferit răni grave în urma incendiului din seara de 30 octombrie 2015, precum și urmașii celor care au decedat, ar urma să primească daune morale de 46.037.000 euro de Primăria Sector 4, Inspectoratul Pentru Situatii De Urgenta ”Dealu Spirii” Bucuresti-Ilfov / ISU, firmele SC Colectiv Club SRL, Sc Golden Ideas Fireworks Artists SRL patronii Colectiv – Anastasescu George Alin, Mincu Costin, Gancea Paul Cătălin și pirotehniștii Moise Marian și Zaharia Viorel.

La acestea se adaugă daunele materiale: cheltuieli de spitalizare, cheltuieli cu recuperarea.

Exceptați de la plata daunelor sunt fostul primar Piedone și angajatele de la Primăria Sectorului 4.

Pe 26 mai, actualul primar al Sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunţat că va cere Guvernului bani din Fondul de rezervă pentru a plăti despăgubirile din Dosarul Colectiv, care depășesc 64 de milioane de euro.