Despre pensia pentru limită de vârstă în Italia și posibilitatea de pensionare anticipată. Vârsta minimă la care te poți retrage din câmpul muncii

În Italia, pensia pentru limita de vârstă le permite angajaților să se retragă din câmpul muncii la 67 de ani, dacă aceștia au cel puțin 20 de ani de contribuții.

06 sept. 2023, 16:33
Despre pensia pentru limită de vârstă în Italia și posibilitatea de pensionare anticipată. Vârsta minimă la care te poți retrage din câmpul muncii
Care este limita de vârstă pentru pensionare în Italia

Pensia pentru limita de vârstă în Italia și posibilitatea de pensionare anticipată. Legea le permite cetățenilor care au cel puțin 20 de ani de contribuții să se retragă la vârsta de 67 de ani. Cu toate astea, există și excepții, în anumite cazuri, legea oferă posibilitatea de a ieși la pensie anticipat, cu criterii mai puțin stricte, potrivit IPSOA.

Sistemul italian oferă diferite forme de pensionare, multe dintre acestea prevăzând o vârstă mai mică decât cea obișnuită pentru limită de vârstă. Pentru femeile angajate în sectorul privat este prevăzută o vârstă de numai 56 de ani, în cazul în care este recunoscută o invadilitate de cel puțin 80%.

Citește și: Pensii 2023. Reducerea vârstei de pensionare. Este isterie, curg cererile la Evidenţa Populaţiei

Pensionarea pentru limită de vârstă se poate obține cu utmătoarele cerințe:

 • minim 67 de ani;
 • minim 20 de ani de contribuții, 15 ani pentru beneficiarii de derogări Amato (D.Lgs. n. 503/1992);
 • suma minimă a pensiei trebuie să fie de cel puțin 1,5 ori asigurarea socială, pentru lucrătorii fără contribuție la data de 31 decembrie 1995;
 • nu există perioade de așteptare: pensionarea intră în vigoare în prima zi a lunii următoare îndeplinirii cerințelor.

Pensionarea anticipată pentru limită de vârstă, în caz de invaliditate, poate fi obținută cu următoarele cerințe:

 • minim 56 de ani pentru femei, 61 pentru bărbați;
 • minim 20 de ani de contribuții, 15 ani pentru beneficiarii de derogări Amato;
 • este prevăzut și un criteriu de sănătate: lucrătorii cărora li se recunoaște o invaliditate de cel puțin 80% pot solicita reducerea vârstei de pensionare anticipată pentru limită de vârstă;
 • este necesar respectarea unui criteriu de asigurare special: doar cei înregistrați la „Fondo pensioni dei lavoratori precedenti” și la fondurile de înlocuire a asigurării generale obligatorii pot beneficia de această derogare; nu sunt admiși angajații publici și lucrătorii autonomi;
 • este necesară, de asemenea, o perioadă de așteptare de 12 luni după îndeplinirea ultimului criteriu;
 • cumulul contribuțiilor este permis doar dacă toate entitățile interesate de cumul prevăd o derogare specifică de vârstă.

Pensionarea pentru limită de vârstă în ce privește lucrătorii din domenii grele și periculoase, care fac inclusiv ture de noapte, oferă o reducere a vârstei necesare pentru pensionare, după cum urmează:

 • vârsta minimă este de 66 de ani și 7 luni;
 • contribuția minimă trebuie să fie de cel puțin 30 de ani;
 • pentru cei fără contribuții până la data de 31 decembrie 1995, suma pensiei trebuie să fie de cel puțin 1,5 ori asigurarea socială.

Citește și: Pensii 2023. Modelul Franţa se extinde, scandal uriaş. Vârsta de pensionare creşte la 67 de ani!

Lucrătorii din sectorul de trasnport pot ieși la pensie la vârsta minimă de 62 de ani. Angajații din sectorul apărării, securității și salvării, pot ieși la pensie, în funcție de calificare și de anii de contribuții, la minim 60 de ani și un maxim de 66 de ani.

Sunt prevăzute și vârste diferite pentru fondul lucrătorilor din domeniul spectacolelor: de la un minim de 47 de ani pentru balerini, la 54 de ani pentru sportivii profesioniști, există și posibilitatea de pensionare la 62 de ani pentru artiștii lirici, profesorii de orchestră, muzicienii, coriștii, soliștii de muzică ușoară, și la 65 de ani pentru actorii de teatru, operetă, revistă, varietăți și atracții, prezentatori și disc-jockey; actori cinematografici, actori de dublaj cinematografic; directori de orchestră și înlocuitori; figuranți și manechine.