Pensii 2023. Reducerea vârstei de pensionare. Este isterie, curg cererile la Evidenţa Populaţiei

Legea privind reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru locuitorii din zonele afectate de poluare oferă această oportunitate persoanelor din localitățile Giurgiu, Clejani și Letca Nouă.

25 aug. 2023, 20:07
Pensii 2023. Reducerea vârstei de pensionare. Este isterie, curg cererile la Evidenţa Populaţiei

Pensii 2023. Numeroase persoane au depus cereri la Evidența Populației Giurgiu, cu scopul de a obține adeverințe care să ateste că au locuit în orașul respectiv timp de cel puțin 30 de ani.

Motivul acestei acțiuni este legat de noua lege care permite oamenilor să iasă la pensie cu doi ani mai devreme. Cu toate acestea, este imperativ ca acești indivizi să fi locuit în acele localități afectate de poluare persistentă timp de cel puțin trei decenii. În județul Giurgiu, această facilitate este valabilă pentru locuitorii reședinței de județ și pentru alți locuitori din două alte localități. Aceasta a fost prezentată de Marcela Petcu.

Pensii 2023. Modelul Franţa se extinde, scandal uriaş. Vârsta de pensionare creşte la 67 de ani!

Pentru a putea beneficia de pensionarea cu doi ani mai devreme, solicitanții trebuie să prezinte documente care să confirme că au avut domiciliul permanent în zona afectată de poluare. Carmen Ciobanu, directorul Direcției de Evidență a Persoanelor Giurgiu, explică acest aspect.

Carmen Ciobanu a detaliat: „Sunt depuse cereri pentru obținerea adeverinței de domiciliu de către persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în municipiul Giurgiu. Verificările sunt efectuate în baza de date centrală și, dacă este necesar, în fișele de evidență locală pe care le avem în posesie.”

Marian Dumitru, directorul Casei Județene de Pensii Giurgiu, a clarificat cine sunt cei care îndeplinesc criteriile pentru a se pensiona cu doi ani mai devreme.

Marian Dumitru a explicat: „Articolul 65 din Legea 263/2010 se referă la categoria de pensie anticipată parțială, care este acordată doar dacă stagiul complet de cotizare este îndeplinit. Reducerea vârstei standard de pensionare, stipulată în articolul 65, alineatul 1, nu poate fi combinată cu alte reduceri reglementate de această lege sau de alte acte normative.”

Marius Budăi, veste proastă pentru români: „Creşte treptat vârsta de pensionare, până la vârsta 65 de ani”

Legea privind reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru locuitorii din zonele afectate de poluare oferă această oportunitate persoanelor din localitățile Giurgiu, Clejani și Letca Nouă.

Pensii 2023. Cum afli vârsta de pensionare. Răspunsuri punctuale la cele mai des întâlnite dileme ale angajaților

Ce trebuie să știi despre pensii | Stagiul de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Perioadele de inactivitate profesională în care ești plătit și beneficiezi de vechime în muncă

Concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie, arată legea în vigoare.

În cazul concediului de odihnă cel de incapacitate de muncă, venitul se livrează în proporție de 100%, iar în cazul concediilor părintești, respectiv pentru îngrijirea copilului bolnav, Guvernul livrează 85% din cuantum.

Deși unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate în legislație ca stagii de cotizare.

Cum afli vârsta de pensionare

Pentru a afla când te poți pensiona, trebuie să accesezi site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), să vă completezi data naşterii şi sexul, apoi afli data pensionării, scrie Antena 3.

Românii care n-au acumulat suficientă vechime în muncă, pentru un venit decent la bătrânețe, o pot face dacă vor scoate bani din buzunar. Se pot cumpăra până la ;ase ani de vechime, anteriori lunii încheierii contractului de asigurare

Cum poți recalcula pensia

Recalcularea pensiei se poate face în cazul contribuabililor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

În concluzie, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.