Pensii 2023. Modelul Franţa se extinde, scandal uriaş. Vârsta de pensionare creşte la 67 de ani!

În România, în prezent vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani și 9 luni pentru femei. Din 2030, în PNRR este menționată egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani. În Germania, vârsta creşte la 67 de ani.

14 aug. 2023, 10:08
Pensii 2023. Modelul Franţa se extinde, scandal uriaş. Vârsta de pensionare creşte la 67 de ani!

Pensii 2023. Crește vârsta de pensionare în Germania, ţară care se confruntă cu mai mari probleme decât România în această privinţă.  Creșterea vârstei de pensionare în Germania a devenit un subiect controversat în ultima perioadă. În timp ce unii politicieni și experți susțin că este necesară o abordare personalizată, alții insistă asupra majorării vârstei standard de pensionare. În Franţa, subiectul a scos milioane de oameni în stradă.

Pensii 2023. Lovitură grea pentru poliţiști şi militari! Legea pensiilor militare se schimbă, creşte vârsta de pensionare

Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat ferm opinia cu privire la această temă, subliniind că nu consideră necesară o creștere suplimentară a vârstei de pensionare. El crede că, după atingerea vârstei de pensionare, ar trebui să lucreze doar cei care doresc să o facă. Scholz a subliniat că este important ca fiecare individ să aibă libertatea de a decide cât timp dorește să lucreze după pensionare, fără a fi obligat să o facă.

În schimb, alți membri ai guvernului german și ai Uniunii Creștin-Democrate (CDU) au discutat recent posibilitatea unei majorări suplimentare a vârstei de pensionare. Un concept adus în dezbatere a fost acela de a corela începutul pensionării cu speranța de viață. Această abordare ar însemna o creștere treptată și automată a vârstei de pensionare în funcție de cât de mult timp trăiesc oamenii.

CCR, motivare halucinantă pentru respingerea legii prin care s-ar elimina pensiile speciale: „Spectrul remodelării elementelor definitorii ale dreptului la pensie deja exercitat pune sub semnul îndoielii încrederea cetăţeanului în stat”

Olaf Scholz a subliniat că sistemul legal de asigurări de pensii din Germania are un viitor promițător și că fiecare persoană poate avea încredere că nivelul pensiei va menține stabilitatea și nu va suferi scăderi. Guvernul federal alocă 120 de miliarde de euro din bugetul său pentru a asigura stabilitatea pensiilor. Scholz a menționat că pensiile sunt într-o evoluție mai pozitivă decât era prevăzut în calculele făcute în anii ’90.

De cealaltă parte, Danyal Bayaz, Ministrul de Finanțe din Baden-Württemberg, a avertizat că generația actuală trebuie să fie pregătită să lucreze mai mult la bătrânețe pentru a menține prosperitatea țării. Potrivit ultimelor modificări legislative, limita de vârstă pentru pensionare va fi crescută treptat de la 65 la 67 de ani. Cei născuți începând cu anul 1964 vor fi cei care se vor putea pensiona în Germania de la vârsta de 67 de ani.

Este de așteptat ca dezbaterea privind vârsta de pensionare să continue în Germania, unde se vor analiza mai multe variante pentru a găsi soluții optime care să asigure un echilibru între nevoile populației și sustenabilitatea sistemului de pensii.

Pensii 2023. Cum afli vârsta de pensionare. Răspunsuri punctuale la cele mai des întâlnite dileme ale angajaților

În prezent vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani și 9 luni pentru femei. Legislația în vigoare prevede creșterea treptată a vârstei de pensionare la femei la 63 de ani până în 2030, iar în PNRR este menționată egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani. Există anumite categorii de salariați care se pot pensiona de la vârste mult mai mici, precum magistrații, militarii și polițiștii.

Ce trebuie să știi despre pensii | Stagiul de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Pensii 2023. Perioadele de inactivitate profesională în care ești plătit și beneficiezi de vechime în muncă

Concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie, arată legea în vigoare.

În cazul concediului de odihnă cel de incapacitate de muncă, venitul se livrează în proporție de 100%, iar în cazul concediilor părintești, respectiv pentru îngrijirea copilului bolnav, Guvernul livrează 85% din cuantum.

Deși unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate în legislație ca stagii de cotizare.

Cum afli vârsta de pensionare

Pentru a afla când te poți pensiona, trebuie să accesezi site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), să vă completezi data naşterii şi sexul, apoi afli data pensionării, scrie Antena 3.

Românii care n-au acumulat suficientă vechime în muncă, pentru un venit decent la bătrânețe, o pot face dacă vor scoate bani din buzunar. Se pot cumpăra până la ;ase ani de vechime, anteriori lunii încheierii contractului de asigurare

Pensii 2023.Cum poți recalcula pensia

Recalcularea pensiei se poate face în cazul contribuabililor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

În concluzie, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.