Detalii-bombă din raportul Corpului de Control făcut la CSM Bucureşti. „Indicii de natură penală în cazul Gabrielei Szabo”

Raportul cerut de primarul Nicușor Dan la CSM Bucureşti dezvăluie nereguli grave, iar multe dintre ele o vizează direct pe fosta mare atletă Gabi Szabo, fosta şefă a clubului PMB. Conform documentului final, Corpul de Control are "indicii de săvârșire a unor acte sau fapte de natură penală de către doamna Gabriela Szabo".

26 mai 2023, 19:16
Detalii-bombă din raportul Corpului de Control făcut la CSM Bucureşti. „Indicii de natură penală în cazul Gabrielei Szabo”
Detalii-bombă din raportul Corpului de Control făcut la CSM Bucureşti. "Indicii de natură penală în cazul Gabrielei Szabo"

Detalii-bombă din raportul Corpului de Control făcut la CSM Bucureşti. Ancheta cerută de primarul Capitalei a durat mai bine de trei luni și jumătate, iar perioada analizată a fost 1 ianuarie 2018 – 30 septembrie 2022. În cea mai mare parte a acestui interval, director general al CSM București a fost fosta mare atletă Gabriela Szabo. Raportul întocmit de Corpul de Control al Primarului General se întinde pe mai mult de 40 de pagini, iar una dintre cele mai dure concluzii o vizează direct pe Gabi Szabo, scrie GSP.

„Sesizarea organelor abilitate cu privire la existența unor indicii de săvârșire a unor acte sau fapte de natură penală de către doamna Gabriela Szabo”, au scris cele patru persoane care au făcut parte din echipa ce a verificat actele clubului.

Acuzația principală e legată de faptul că „în anul 2018, Gabi Szabo a încheiat un contract de servicii cu SC BUSINESS TRAVEL TURISM SRL, în calitate de director general al Clubului Sportiv Municipal București, dar și a unui contract încheiat în nume propriu de cesiune drepturi de autor cu aceeași persoană juridică”. La acest contract însă, Gabriel Szabo a semnat trei prelungiri succesive ale contractului-cadru, care, în opinia Corpului de Control, „n-au avut temei legal, din moment ce nu exista în cuprinsului acordului-cadru prevăzută o clauză de prelungire”.

Citeşte şi: Gabriela Szabo, reclamată la DNA. Nicuşor Dan o acuză că a încasat ilegal prime la care aveau dreptul doar sportivii

O altă acuzaţie este legată de contractul de sponsorizare dintre CSM București și ENGIE, companie în domeniul furnizării gazelor naturale. În acest caz,deţi banii ar fi trevuit să fie folosiţi doar pentru activitatea clubului, „au fost identificate în extrasul de cont al CSM București un număr de trei plăți efectuate în data de 10.05.2018, reprezentând premieri acordate din sumele încasate și anume57.572 lei (aprox. 12.300 euro) pentru Szabo Gabriela, Director General, 15.362 lei (aprox. 3.300 euro) pentru Bîrsan Cristina Nicoleta, Director Economic, 11.605 lei (aprox. 2.500 euro) pentru Chesnoiu Niculae, consilier al Directorului General. Se constată nerespectarea destinației sumelor încasate din contractul de sponsorizare prin virarea în conturile personale a sumei totale de 84.539 lei reprezentând contravaloare premieri”.

Recomandarea făcută de Corpul de Control către Primarul General este dură: „sesizarea organelor abilitate cu privire la existența unor indicii de săvârșire a unor acte sau fapte de natură penală de către persoanele responsabile, având în vedere acordarea de prime în anul 2018 către angajații reprezentând personal auxiliar în valoare de aprox. 1.076.330 lei (aprox. 231.000 EURO) în contradicție cu prevederea art. 9 (2) din OUG 90/2017 (privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene) care permitea acordarea de prime doar sportivilor și colectivelor tehnice”.

Citeşte şi: Gabriela Szabo a câştigat în instanţă procesul cu Nicuşor Dan. Marea campioană trebuie repusă la şefia CSM Bucureşti

Gabriela Szabo a reacţionat pentru GSP: „Referitor la apariția în spațiul public, la dispoziția presei, a Raportului Corpului de Control al Primarului General, emis în noiembrie 2022, menționez împrejurarea că în vederea întocmirii acestuia a fost analizată de cinci echipe de control pe o perioadă de 5 luni, iulie – noiembrie.  Concluziile acestui raport reflectă interpretarea de către membrii CCPG a documentației clubului, în lipsa mea și fără a mi se solicita lămuriri. La 03.06.2022 am fost detașată la Centrul Metropolitan Dalles printr-o dispoziție a Primarului General, dispoziție desființată în prima instanță. Legalitatea și temeinicia raportului de control, ca și reținerile acestuia, pot fi analizate doar în condițiile existenței unei plângeri penale formulată și înregistrată la DNA de Primarul General. Până la această dată nu mi-a fost adusă la cunoștință existența unei astfel de plângeri”.