Gabriela Szabo, reclamată la DNA. Nicuşor Dan o acuză că a încasat ilegal prime la care aveau dreptul doar sportivii

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că va sesiza DNA pentru nereguli depistate la Clubul Sportiv Municipal (CSM București) ca urmare a unei verificări a Corpului de Control care a vizat activitatea CSM în perioada 2017-2022. Nicuşor Dan susţine că în 2018, CSM a plătit prime în valoare totală de 1.076.330 de lei unor angajați care nu aveau dreptul la acești bani, printre aceştia numărându-se şi Gabriela Szabo, directorul general al CSM.

21 nov. 2022, 13:12
Gabriela Szabo, reclamată la DNA. Nicuşor Dan o acuză că a încasat ilegal prime la care aveau dreptul doar sportivii

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că va sesisa DNA pentru nereguli depistate la Clubul Sportiv Municipal (CSM Bucureşti), ca urmare a unei verificări a Corpului de Control care a vizat activitatea CSM în perioada 2017-2022.

„În anul 2018, CSM a plătit prime în valoare totală de 1.076.330 de lei unor angajați care nu aveau dreptul la acești bani, mai exact personalului administrativ. Primele pentru câștigarea competițiilor se puteau acorda potrivit legislației în vigoare la acel moment numai sportivilor și colectivelor tehnice (antrenori, medici, kinetoterapeuți).

O parte consistentă din suma totală achitată personalului administrativ, respectiv 190.965 de lei, a fost încasată în mai multe tranșe de directorul general al CSM, Gabriela Szabo tot sub formă de primă”, susţine Nicuşor Dan.

Totodată, Nicuşor Dan precizează că în urma verificărilor, „Corpul de Control a identificat și un posibil conflict de interese generat de un contract încheiat de conducerea Clubului în 2018 cu o firmă cu care Gabriela Szabo a încheiat ulterior, în același an, un contract de cesiune de drepturi de autor”.

Citeşte şi: Gabriela Szabo a desluşit misterul lingourilor de aur câștigate în 1997: „Nu vă imaginați că am venit cu ele prin aeroport”

Pe lângă aceste probleme, s-au constatat și că reorganizările succesive ale instituției, făcute în 2017-2019, au fost deficitare, neducând la o îmbunătățire a activității, mai spus Nicuşor Dan.

„Litigiile din perioada 2018-2022 au generat costuri de 2.928.065 de lei reprezentând cheltuieli cu avocații. La acestea se adaugă despăgubiri și cheltuieli de judecată în valoare de 1.722.852 de lei (până la acest moment).

De asemenea, nu s-a găsit o bază de date a numărului de sportivi, pe secții și pe vârste, astfel că toate cifrele furnizate către PMB pentru intervalul 2018-2022 au fost niște aproximări nefundamentate.

În plus, nu există o procedură cu privire la transferul sportivilor, cu privire la criteriile care trebuie avute în vedere în procesul de selectare a unui sportiv, la cum se aproximează valoarea unui sportiv, fapt care a dus de-a lungul vremii la pierderi financiare.

Citeşte şi: Gabriela Szabo îl dă în judecată pe Nicușor Dan după ce a fost demisă de la CSM București

În urma neregulilor administrative găsite, a fost sesizată comisia de disciplină și au fost dispuse măsuri de remediere a situației”, a conchis Nicuşor Dan.

În iunie 2022, Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, a anunţat că a demis-o pe Gabriela Szabo din funcţia dedirector general al lui CSM Bucureşti, din cauza rezultatelor slabe înregistrate de mai multe secţii ale grupării bucureştene.